"Amnesty International" вимагає розслідувати страти, в яких зізнався Моторола

Четвер, 9 квітня 2015, 11:01

Нові шокуючі докази вбивств проросійськими бойовиками на Донбасі потребують термінового розслідування і реакції.

Про це заявили в міжнародній правозахисній організації "Amnesty International - Ukraine".

Досліджені експертами Amnesty International відеоматеріали на YouTube показують, як українського солдата Ігоря Брановицького, одного з захисників Донецького аеропорту, затримують і допитують. Його били по обличчю. Його утримували в полоні, доки не вбили.

За словами очевидців, Брановицького застрелив командир групи бойовиків. Його тіло повернули родині на початку квітня та поховали у Києві 3 квітня. Служба безпеки України розпочала розслідування його вбивства.

"Amnesty International" також переглянула відеокадри, на яких принаймні трьох українських бійців затримують, та фотографії їхніх мертвих тіл, які ймовірно тримають у морзі в Донецьку. У верхніх частинах тіл та головах є ознаки вогнепальних поранень, вочевидь зроблених у результаті вбивств у формі страт.

Солдатів затримали проросійські сили в Дебальцевому орієнтовно 12-18 лютого 2015 року.

У "Amnesty International" також зауважили заяву росіянина Арсенія Павлова, відомого як лідер бойовиків Моторола, про те, що він "розстріляв 15 полонених" українських солдатів. Підозрюють, що він міг убити Брановицького.

"Нові докази цих позасудових страт тільки підтверджують те, про що ми підозрювали тривалий час. Питання полягає тепер у наступному: що лідери сепаратистів збираються з цим робити?", - заявив заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Він наголосив, що "катування, жорстоке поводження та навмисне вбивство солдатів, яких було затримано, поранено та тих, хто здався, є воєнними злочинами".

"Ці останні свідчення повинні бути негайно, ретельно і неупереджено розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності визнаними органами в рамках справедливого судового розгляду", - заявив Кривошеєв.

Коментуючи слова Мотороли, він сказав: "Ця моторошна "сповідь" сепаратиста, разом із відеодоказами, свідченнями очевидців та зростаючою кількістю доказів порушень щодо затриманих з обох сторін, вказує на нагальну необхідність незалежного розслідування цього і всіх інших порушень в ході цього конфлікту, який розпочався рік тому".

"Позасудові страти є воєнним злочином – просто і ясно. Лідери самопроголошеної "Донецької Народної Республіки" у Східній Україні повинні послати їхнім членам чіткий сигнал: ті, хто бореться на їхній стороні або від їхнього імені, повинні поважати права людини і міжнародне гуманітарне право", - заявив Кривошеєв.

"Вони повинні в терміновому порядку вивести зі своїх лав тих, хто підозрюється у відповідальності за замовлення або скоєння серйозних порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також повною мірою співпрацювати з будь-яким незалежним розслідуванням", - вважає він.

Як учасники збройного конфлікту, збройні групи на штиб "Батальйону Спарта" Мотороли мають зважати на норми міжнародного гуманітарного права, які забороняють тортури, жорстоке поводження і вбивства затриманих, наголошують правозахисники.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування