Бойовики обстрілювали ОБСЄ з артилерії, яка мала бути відведена

Неділя, 3 травня 2015, 17:21

Заява російського МЗС про те, що вночі Донецьк нібито  був обстріляний силами АТО, не відповідає дійсності.

Про це заявив керівник групи української сторони Спільного центру Андрій Таран у Соледарі на брифінгу керівників Спільного центру з контролю та координації припинення вогню з представниками СММ ОБСЄ, передає прес-служба МІноборони.

За його словами, зміст оприлюдненого 3 травня 2015 року на офіційному сайті МЗС РФ повідомлення для ЗМІ "Про телефонну розмову Міністра закордонних справ Росії С.В.Лаврова з Діючим Головою ОБСЄ, Міністром закордонних справ Сербії І.Дачичем" стосовно нібито здійснення ЗСУ обстрілів Донецька із застосуванням крупнокаліберних гармат не підтверджується даними Міноборони та Генштабу.

"Непідтверджена інформація щодо обстрілів житлових масивів Донецька, які начебто були здійснені підрозділами Збройних Сил України, не повинна бути підставою для офіційних заяв міністрів закордонних справ інших держав", - наголосив генерал-майор Андрій Таран.

При цьому Таран також підкреслив, що в минулому вже мали місце випадки ведення бойовиками провокаційних обстрілів з використанням артилерійських систем.

Він нагадав, що вони здійснювалися по житловим кварталам населених пунктів, що знаходяться під контролем незаконних збройних формувань. Факти таких провокацій були, зокрема, підтверджені представниками як ОБСЄ, так і Спільного центру.

У свою чергу представники СММ ОБСЄ заявили, що через обстріли бойовиками, які відбулися 2 травня, можуть бути змушені припинити патрулювання Авдіївки та Пісків.

Вони нагадали, що інспектори потрапили під мінометний обстріл з боку бойовиків в районі "Республіки Міст", після чого спостерігачі були змушені виїхати до населеного пункту Авдіївка, де знову потрапили під обстріл бойовиків з артилерії калібру 152 мм. Артилерія такого калібру за мінськими угодами мала бути відведена.

Також 2 травня в районі Широкиного Донецької області автомобіль інспекторів ОБСЄ був обстріляний зі стрілецької зброї.

Представники ОБСЄ наголосили, що факти потрапляння під обстріли змушують їх скасувати здійснення патрулювання в районах населених пунктів Авдіївка та Піски, допоки таке патрулювання не буде відповідати вимогам безпеки для життя спостерігачів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування