Яценюк: Війна Росії проти України – історичний злочин, агресор повторить долю Гітлера

П'ятниця, 8 травня 2015, 10:10

Війна Росії проти України є історичним злочином, а агресор, який зазіхає на чужі території, повторить долю гітлерівського режиму.

Про це заявляє прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у зверненні до Дня пам'яті та примирення і 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі.

"70 років тому в Європі закінчилася Друга Світова війна – найстрашніша і найжорстокіша в людській історії. В ці дні ми вклоняємося пам’яті десятків мільйонів загиблих і відзначаємо Перемогу, яку здобули народи антигітлерівської коаліції", - зазначає Яценюк.

"Це була Перемога над підступним агресором, який розтоптав міжнародне право, глумився над договорами про дружбу, прагнув знищити півсвіту. Він закінчив військовим трибуналом", - додає він.

"Це дуже важливий урок Другої світової: будь-який агресор, який марить новими територіями, брязкає зброєю і нехтує волею народів, неодмінно повторить долю гітлерівського режиму", - наголошує Яценюк.

За його словами, перемога стала можливою завдяки "колосальному напруженню сил народів, їх високому героїзму і нечуваним жертвам".

Україна теж зазнала величезних втрат у тій війні і була серед країн-переможниць, попри намагання Росії приписати перемогу собі.

"Історичним злочином є війна Росії проти України", - заявляє Яценюк. 

"Ветерани, які відстояли Вітчизну, не думали, що через 70 років після закінчення війни їм доведеться відправляти на захист України своїх онуків і правнуків. І отримувати посмертні нагороди за хлопців, які загинули у бою з російськими агресорами та їхніми найманцями", - зазначає Яценюк.

"Мене вразило, як історія поєднала подвиг і трагедію однієї української сім’ї. Ветеран Другої світової війни полковник Іван Залужний втратив свого онука – лейтенанта Національної гвардії. Він зупинив терористів ціною власного життя", - ділиться він.

За словами Яценюка, "Східна Європа очікувала, що звільнення від нацизму принесе її народам свободу і справедливість, але отримала радянську окупацію, тоталітаризм і кайдани".

"Перемога над нацизмом не принесла свободи і нашому народові – народ-переможець пережив повоєнний третій Голодомор та репресії. Тисячі сімей було депортовано в Сибір, нищилися інтелігенція і село, витравлювалася пам'ять про те, ким і якою ціною було здобуто Перемогу", - зазначає прем’єр.

"Але ми пам’ятаємо про це завжди: про тих, хто розпалював війну і хто їм у цьому допомагав, про змову двох тиранів – Сталіна та Гітлера, і про мільйони людей, які винесли на собі цю страшну війну", - заявляє Яценюк.

Яценюк - до Дня пам'яті та примирення і 70-ї річниці Перемоги над нацизмом

"Ми захищали рідну землю тоді, ми захищаємо свою країну сьогодні. Ми перемогли тоді, ми переможемо сьогодні! Слава Україні! Героям Слава!", - наголошує він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування