Генсек ФІФА причетний до переказу $10 мільйонів фігуранту справи про хабарі - ЗМІ

Вівторок, 2 червня 2015, 10:16

Генеральний секретар Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Жером Вальке причетний до переказу 10 мільйонів доларів фігуранту справи про корупцію.

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на джерела, близькі до розслідування корупційного скандалу у ФІФА, пише DW.

Як припускають, Вальке є тим самим "високопоставленим чиновником ФІФА", який, згідно зі звинуваченням, у 2008 році переказав зі швейцарського рахунку організації 10 мільйонів доларів на американський рахунок конфедерації футболу Північної та Центральної Америки та країн Карибського басейну (КОНКАКАФ).

Рахунок КОНКАКАФ тоді контролював Джек Уорнер, який очолював на той час конфедерацію.

За версією правоохоронних органів США, Уорнер отримав ці кошти за те, що сприяв наданню Південній Африці права на проведення чемпіонату світу з футболу у 2010 році.

Уорнер є одним з функціонерів ФІФА, яких затримали у Швейцарії 27 травня 2015 року.

Між тим голова південно-африканської футбольної асоціації Данні Йордан заявив, що 10 мільйонів доларів переказали як допомогу в розвитку футбольної інфраструктури у країнах Карибського регіону.

Коментуючи публікацію The New York Times про свою причетність до хабаря, Жером Вальке заявив, що він не розпоряджався про переказ коштів і не міг цього зробити, оскільки не має відповідних повноважень.

Однак видання пише, що це не означає, що будь-яким іншим чином Вальке не мав до цього стосунку.

За словами офіційного представника ФІФА, платіж здійснили "у відповідності до правил організації". Кошти затвердив до переказу тодішній очільник фінансового комітету ФІФА Хуліо Грондон, якого уже немає серед живих.

Жером Вальке вважається довіреною особою Йозефа Блаттера, якого 29 травня вчергове переобрали на посаду президента ФІФА.

На запитання про те, хто є тим самим "високопоставленим чиновником ФІФА", який, за версією слідства, переказав хабар, Блаттер раніше заявив: "Це був точно не я".

Журналісти зазначають, що незадовго до скандальної публікації The New York Times Вальке несподівано скасував свій візит до Канади, де мав відвідати матч чемпіонату світу з жіночого футболу. У ФІФА пояснили це необхідністю Вальке "займатись справами" у штаб-квартирі організації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування