Експерти: Ідея Порошенка увійти у ТОП-5 експортерів зброї - нереальна

Вівторок, 2 червня 2015, 11:49

Україна навряд чи зможе реалізувати ідею президента Петра Порошенка і увійти у п'ятірку світових експортерів зброї.

Про це йдеться у статті DW.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), за результатами 2010-2014 років Україна посідала дев'яте місце серед експортерів зброї.

Україна мала 2,7% загального обороту.

"І якщо Італію та Іспанію з 2,9% у кожної теоретично було би можливо обігнати, то Великобританія на шостій сходинці мала 4,4% ринку, а Франція на п'ятій - 5,2%", - пише видання.

Не вірить у реальність потрапити у топ-п'ять для України експерт SIPRI Сімон Веземан.

"Вистачить і одного фразеологізму: вони видають бажане за дійсне", - вважає експерт.

Він нагадав, що Німеччина, Франція та Великобританія мають потужну оборонну промисловість та великі лояльні ринки, а на ринку з'явились також нові амбітні гравці - Південна Корея та Туреччина.

Крім того, у вже опублікованих рейтингах не враховувалась втрата Україною російського ринку.

У той же час заступник гендиректора "Укроборонпрому" Сергій Пінькас не бачить проблеми, якщо не вдасться виконати завдання президента повністю.

"Я не можу сказати, що ця задача не може бути виконана. Навіть якщо піднімемося на одну чи дві сходинки - це вже буде досягнення", - вважає він.

Пінькас розповів, що замість того, щоб просто продавати радянську техніку, планується реалізовувати модернізовані зразки, наприклад, це може потенційно стосуватися танків Т-72.

Однією з переваг українських розробок є відносно низька ціна.

"Так, бронеавтомобіль "Дозор-Б" втричі дешевший за світові аналоги. Ми могли би його випускати до 300 одиниць на рік. А легкий протитанковий ракетний комплекс "Корсар" стріляє на ту саму відстань, що і американський Javelin, ефективність ураження броні має не меншу, але у 20 разів дешевший", - переконує Пінькас.

Крім того українські виробники мають шанс удосконалити свої розробки, проводячи їхнє реальне тестування у зоні АТО.

Генеральний директор "АвтоКрАЗ" Роман Черняк розповів, що після початку АТО завод почав також виробляти нові бронеавтомобілі "Кугуар" і "Спартан".

"Ми на сьогодні більш як 50% продукції експортуємо в різні країни світу. В нашому портфелі понад 70 країн світу, близько 30 армій мають на озброєнні нашу техніку, ми також - офіційний постачальник ООН", - розповів він.

Крім того в Україні почалось практичне тестування нового військово-транспортного літака київського заводу "Антонов" - АН-178.

Пінькас розповів, що "Укроборонпром" має амбітні плани: вихід на ринки Європи, будівництво патронного заводу замість втраченого Луганського, випуск БМП-64 (поєднання бойової машини піхоти і танка), виробництво власного безпілотника.

Попри усе це експерт кельнського Інституту німецької економіки Клаус-Гайнер Рель сумнівається у тезі, що збільшення потужностей ОПК може стати стимулом для розвитку української економіки.

Він нагадав, що навіть у ФРН оборонна промисловість має обмежене значення для модернізації економіки.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News