Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисниця: до естонських "шпигунів" у РФ пускають консула, до українців - ні

Середа, 3 червня 2015, 10:54

Стосовно затриманих українських громадян у Росії порушуються всі юридичні норми і правові закони.

Про це розповіла російська правозахисниця Зоя Свєтова в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"…в Лефортовській в’язниці у Москві сидять і литовські громадяни, і естонські всі ці "шпигуни". До них буквально на другий, на третій день приходить консул.

А ми завжди запитуємо: чому не допускають до українців? А нам пояснюють: він просто сам не хоче приходити, він неправильно складає ноти. Але потім: він неправильно пише запит", - розповіла правозахисниця.

"А потім ми довідуємося, що це абсолютна брехня і просто це такі способи тиску на людину, щоб вона відчула, що її держава кинула, що Україна більше про неї не турбується, що треба обов’язково співпрацювати, давати показання, зізнаватися у найстрашніших злочинах, у шпигунстві, у тероризмі і так далі. І тоді ти отримаєш не 20 років позбавлення волі, а, наприклад, 7 років позбавлення свободи", - каже Свєтова.

За її словами, єдине, що можуть зробити правозахисники, коли відвідують в'язнів, - передати їм певну інформацію:

"Єдине, що ми можемо, правозахисники, робити, коли ми ходимо до в’язниць, зокрема до українських громадян, ми просто є для них ковтком якоїсь інформації. Тому що вони перебувають в інформаційному вакуумі. Тому що адвокату, щоб, наприклад, потрапити у "Лефортово", він має о п’ятій ранку записатися в чергу. Тому що там дуже мало кабінетів для спілкування, а там в основному сидять люди, у котрих у всіх є адвокати. І ми приходимо і розповідаємо".

За словами Свєтової, достеменно невідомо, скільки українських громадян перебувають у російських в'язницях:

"До нас доходять чутки, що їх дуже багато", - сказала вона.  

У свою чергу Юрій Яценко, колишній в’язень Росії, спікер компанії Let my people go наголосив на небезпеці, яка чекає на українців, які збираються відвідати Росію.

"На мій подив, українські громадяни продовжують їхати до Росії! Хоча я вважаю, що український паспорт, якщо у тебе ще є сторінка в соціальній мережі, все, що завгодно, якісь фотографії, якісь там люди, які тебе знають, то це вже небезпека на російському кордоні. Ти вже даєш документ небезпеки, - сказав Яценко.

За словами активіста, ставлення до затриманих у російських в'язницях є жахливим:

"Упродовж перших двох тижнів після мого затримання мене тримали у повній ізоляції. Звісно, я як юрист вимагав адвоката, вимагав дзвінок родичам. Такого мені не надавалося.

Мені вдалося з цієї ситуації вийти тільки через те, що я собі порізав вени. Тобто я порізав вени і поставив ультиматум: або мені дають можливість дзвінка адвокату, або мені дають можливість дзвінка родичам, або я себе не дозволяю зашити. Оскільки була дуже швидка втрата крові, тобто кров била фонтаном, то працівники спец закладу були вимушені піти на такі мої вимоги".

На думку Яценка, на Росію можуть зовні вплинути тільки або міжнародна громадськість, або дещо впливає публічне висвітлення у ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування