Порошенко просить ВР створити закон для виборів на окупованих територіях

Четвер, 4 червня 2015, 11:08

Президент Петро Порошенко просить парламент прийняти закон, за яким можна було б провести місцеві вибори на окупованих територіях.

Про це йдеться у його посланні до Верховної Ради, текст якого має "Українська правда".

Згідно з документом, для забезпечення проведення виборів органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей необхідно вжити кілька заходів.

"Прийняти тимчасовий закон, що регламентував би особливий порядок проведення виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на території окремих районів Донецької та Луганської областей", - сказано в документі.

А саме, президент пропонує встановити спеціальну модель мажоритарної системи абсолютної більшості на виборах і голів, і депутатів місцевих рад, дозволити формування виборчих комісій рішенням ЦВК із залученням працівників установ, у приміщеннях яких розташовуватимуться виборчі дільниці.

Крім того, закон має передбачати створення виборчих дільниць поза межами Донецької та Луганської областей на вільних від окупантів територіях, на яких могли б узяти участь у виборах вимушені переселенці із зазначених районів, що відповідно до чинного законодавства отримали тимчасову реєстрацію та не змогли на момент голосування повернутися до місць постійного проживання.

"За висновками експертів, станом на лютий 2015 р. кількість лише внутрішніх вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей перевищила 1 млн осіб, без урахування тих, хто опинився поза межами України", - сказано в документі.

Крім того, в доповіді зазначається, що наразі успішному проведенню дострокових виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей перешкоджає відмова незаконних збройних формувань від роззброєння.

"Проведення місцевих виборів за українським законодавством передбачає повернення зазначених територій у правове поле України та припинення діяльності терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР". Без реалізації цієї умови держава не зможе гарантувати вільний характер виборів, рівність перед законом усіх політичних сил і кандидатів", - сказано в доповіді. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News