Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радбез ООН закликав сторони конфлікту на Донбасі запобігти ескалації

Субота, 6 червня 2015, 00:40

На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН Великобританія поклала відповідальність за бої у Мар'їнці на сепаратистів, США та Україна - на Росію, а Росія - на Київ.

Про це пише Deutsche Welle.

"Ми маємо справу або з поверненням невиліковного конфлікту, або з тимчасовим сплеском насильства у окремих частинах зони конфлікту, - сказав на засіданні заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман. - Ми не можемо допустити жоден із цих сценаріїв".

Він наголосив, що сторони повинні "повністю дотримуватися" мінських домовленостей, а пріоритетом має бути захист цивільних осіб.

Про значне погіршення ситуації на Донбасі повідомив представник ОБСЄ Александер Гуґ.

"Цивільні продовжують нести неприпустимі втрати. Їх убивають та завдають поранень, а обидві сторони конфлікту продовжують розміщувати свої військові позиції всередині та поблизу цивільних інфраструктурних об'єктів", - зазначив він.

Озброєні противники київської влади несуть відповідальність за новий спалах насильства на Донбасі, запевнив постійний представник Великобританії при ООН Метью Райкрофт.

"Бойові дії в середу поблизу Мар'їнки є тривожною ескалацією насильства на Сході України", - сказав він.

Райкрофт також підкреслив, що згідно зі звітом ОБСЄ, це був напад сепаратистів на українських військових.

В ході засідання Постпред США при ООН Саманта Пауер заявила, що напад на Мар'їнку був спільною операцією російських військ і сепаратистів.

Тим часом постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив про можливі збройні провокації у містах Донбасу і закликав членів Радбезу ООН, "які мають вплив на Київ", не допустити виходу ситуації з-під контролю.

"Якщо й надалі дозволяти Києву затягувати виконання необхідних політичних кроків щодо Донбасу, ситуація може знову вийти з-під контролю і мати непередбачувані наслідки", - додав він.

Російський дипломат нагадав, що ескалація ситуації відбулася "на тлі позитивних зустрічей контактної групи, остання з яких відбулася 2 червня".

Як відомо, в ніч з вівторка на середу бойовики почали наступ на Мар'їнку. Це сталося після того, як у вівторок російська сторона фактично зірвала переговори в Мінську, коли представник РФ Азамат Кульмухаметов просто залишив переговори.

Після масованого наступу бойовиків у складі понад 1 тисячі осіб, 10 танків і "Гвоздик", українська сторона була вимушена застосувати проти бойовиків артилерію. Україна повідомила про такий крок своїм партнерам.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський з посиланням на контррозвідку СБУ повідомив, що втрати спецназу ГРУ Генштабу ЗС Російської Федерації, залучених до цієї операці становлять щонайменше 4 "двохсотих".

За даними радника президента Юрія Бірюкова внаслідок бою під Мар'їнкою поранення отримали 39 українських військових та 4 загинули. Окрім того, за його словами, загинуло 24 бойовика й 91 отримав поранення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування