Меркель: Росія віддалилася від G7

Субота, 6 червня 2015, 06:37

Росія, навіть не беручи участь у зустрічах "великої сімки" в розширеному форматі, продовжує залишатися важливим партнером в інших політичних і дипломатичних форматах.

Про це заявила в ексклюзивному інтерв'ю DW канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Вона нагадала, що існує нормандський формат для врегулювання української кризи, переговори щодо іранської ядерної програми за формулою "п'ять плюс один", а також консультації з вирішення конфлікту в Сирії.

До обговорення цих тем необхідно залучати Росію, вказала Меркель.

"Хочу нагадати, що добитися ліквідації хімічної зброї в Сирії вдалося за допомогою Росії", - сказала Меркель, додавши, що учасники саміту "великої сімки" обговорять питання про те, до вирішення яких проблем слід підключити Москву.

Говорячи про приналежність РФ до "великої вісімки", Меркель зазначила, що запрошення приєднатися до групи G7 пов'язувалося з надією на те, що з часом вдасться досягти більшої спільності, наприклад, у сфері оборони. Зокрема глава німецького уряду згадала партнерство НАТО-Росія.

Проте Російська Федерація в останні роки не долучилася до багатьох цінностей, які поділяють учасники групи G7, сказала глава німецького уряду.

Цінність самітів "великої сімки" для Меркель полягає, насамперед, в обговоренні главами держав і урядів найважливіших тем.

На думку канцлера, обмін думками щодо основних питань дуже корисний, оскільки дозволяє партнерам з'ясувати, де існують розбіжності, а де - єдність думок.

"Наприклад, для мене вкрай важлива відповідь на питання, як ми надалі будемо реагувати на епідемії і пандемії", - сказала Меркель.

Вона нагадала, що світова спільнота із запізненням і недостатньо активно відреагувала на поширення вірусу лихоманки Ебола.

"Таке не повинно повторитися", - підкреслила глава німецького уряду.

Як повідомляла Українська правда, Порошенко та Меркель зідзвонилися напередодні саміту лідерів "Великої сімки", який відбудеться 7 червня у Німеччині.

Співрозмовники обговорили ескалацію ситуації на Донбасі, зокрема через атаку бойовиків, яких підтримує Росія, на Мар’їнку, що вкотре стало грубим порушенням Мінських домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування