"Газпром" не продовжуватиме транзитний контракт з Україною

Вівторок, 9 червня 2015, 13:19

"Газпром" дотримується того, щоб не продовжувати транзитний контракт з Україною після 2019 року.

Про це сказав журналістам заступник голови правління газового холдингу Олександр Медведєв, пишуть "РИА Новости".

"Після закінчення транзитного контракту з Україною ані продовження, ні укладення нового контракту не буде ні за яких обставин. У цьому зв'язку найпростіший спосіб забезпечити поставки газу в Туреччину - "Турецький потік", - сказав Медведєв.

Раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак неодноразово говорив, що Росія не планує продовжувати контракт на транзит газу через територію України після 2019 року.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер також заявляв про твердий намір РФ відмовитися від послуг України як транзитера російського газу до Європи після 2019 року.

натисніть для збільшення 

Як повідомлялои російські ЗМІ, в України з'явився шанс позбавити "Газпром" контролю над принаймні одним маршрутом прокачування газу через країну в Європу.

Нагадаємо, 30 квітня 2015 року "Нафтогаз України" подав до Стокгольмського суду позовні вимоги на 10 млрд доларів в рамках арбітражу проти "Газпрому" за контрактом на транзит газу, збільшивши тим самим загальну суму за двома позовами до 16 млрд доларів.

Як наголошується в повідомленні "Нафтогазу", компанія хоче домогтися від "Газпрому" компенсації за недоплату транзитного тарифу з 2010 року.

Крім того, в позовній вимозі "Нафтогаз" заявляє про невиконання зобов'язань "Газпрому" щодо обсягів транзиту газу через Україну, який з 2010 року неухильно падає.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування