Експерти Bellingcat довели, що Росія знову збрехала про умови катастрофи Боїнга

Вівторок, 9 червня 2015, 13:45

Основні тези представників російського військового концерну "Алмаз-Антей" про те, що малайзійський "Боїнг" у липні 2014 року був збитий українцями, є брехливими.

Про це свідчить аналіз експертів відомого фактчекерського проекту Bellingcat, які пояснили це "Медузі".

Зокрема, у докладі, повну версію якого опублікувало російське агентство ТАСС, росіяни доводять, що літак був збитий ракетою 9М38М1 з бойовою частиною 9М314М1 комплексу "Бук-М1". При цьому вони наполягають, що у Росії ця ракета знята з виробництва ще у 1999 році, а Україна застосовує її досі.

"Однак це не відповідає дійсності. Ці ракети є у Росії. І існує величезна кількість відео та фотографій, які це підтверджують. Фактично це одна з їхніх головних тез, і її недостовірність дискредитує всю презентацію", – заявив виданню експерт проекту Іггі Останін.

Зокрема, Bellingcat зібрав велику кількість фотографій та відео, на яких зафіксована ракета 9М38М1 у Росії в останні роки, у тому числі на військових парадах за участі Володимира Путіна, а також під час транспортування неподалік українського кордону.

 

"Експерти "Алмаз-Антея" взагалі представили досить багато технічної інформації. Думаю, це така стратегія, яка полягає в тому, щоб заплутати людей, які не володіють спеціальними знаннями", – додав Останін.

Крім того, засновник проекту Еліот Хіггінс заявив, що заява росіян про те, що ракета була запущена з території поблизу селища Зарощинське, яке начебто контролювалося Україною, також не витримує критики.

"Що ж стосується траєкторії польоту ракети, то ми опираємося на наші дослідження, які стверджують, що місце запуску знаходилася на південь від села Сніжне, тобто не в тому місці, на яке вказує "Алмаз-Антей", – сказав він.

Крім того, Хіггінс додав, що аналіз всіх можливих даних і карт, складених обома сторонами, свідчить, що територія навколо Зарощинського також контролювалася сепаратистами. Також він нагадав, що 8 червня російська "Новая газета" опублікувала репортаж з цієї території, у якому місцеві жителі заявили, що не бачили жодного запуску ракети поблизу, а околиці контролювалися бойовиками.

Хіггінс нагадав, що раніше Міноборони Росії доводило, що ракета була запущена з околиць Зарощенського за допомогою фейкових фотографій. І хоч у докладі "Алмаз-Антея" цих фото вже не було, видно, що вони застосовувалися при складанні документу і, ймовірно, були видалені в останній момент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...