Україна і кредитори домовилися про конфіденційність і подальші переговори

Четвер, 2 липня 2015, 01:23

Україна і Спеціальний комітет кредиторів досягли згоди про умови забезпечення конфіденційності, що дозволить провести переговори на рівні міністра і кредиторів по суті можливого рішення, які розпочнуться наступного тижня, говориться в спільному релізі сторін.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Сторони домовилися проводити переговори в дусі добропорядності, без будь-яких попередніх умов і з метою досягнення угоди про умови боргової операції якомога швидше", - наголошується в документі.

30 червня в штаб-квартирі Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні відбулася зустріч між делегацією України на чолі зі спеціальним урядовим уповноваженим з питань боргу Віталієм Лісовенко, членами Спецкомітету кредиторів України та представниками МВФ.

Зустріч надала можливість для продуктивного обміну думками між її учасниками за макроекономічними показниками України і технічним аспектам очікуваної боргової операції України.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці вже більше трьох місяців.

Україна загрожувала ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо утримувачі приблизно $ 20 млрд її облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Київ пропонує списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат.

Зустріч 30 червня, в якій погодився взяти участь МВФ, повинна була дати старт прямим контактам сторін і вивести переговори з глухого кута. Однак перед зустріччю сторони не змогли домовитися навіть про підписання угоди про конфіденційність.

Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважали її такою, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонували економію платежів в $ 16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку українського відомства, пропозиція спецкомітету кредиторів і раніше не відповідала цілям, погодженим з МВФ, і, крім того, включала в себе вилучення $ 8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ.

В якості поступки Київ запропонував недавно кредиторам додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими будуть проводитися в разі досягнення України більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування