У Росії прийняли закон про "право на забуття"

П'ятниця, 3 липня 2015, 14:31

Держдума в п'ятницю прийняла в третьому, остаточному, читанні так званий закон "про право на забуття".

Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

Закон зобов'язує інтернет-пошуковики видаляти посилання на інформацію про громадян на їхню вимогу. Це стосується видачі посилань на "недостовірну", "неактуальну" інформацію про заявника, а також на таку, що "поширюється з порушенням законодавства".

Закон також поширює юрисдикцію російських судів на іноземні інтернет-пошуковики, якщо вони розповсюджують рекламу, адресовану російським споживачам.

Ця ініціатива раніше викликала різку критику з боку інтернет-компаній. Після консультацій та обговорень з керівництвом і членами думського комітету представники галузі представили свої поправки до другого читання проекту закону.

Серед них, зокрема, і поправка про достовірну, але "стару" інформацію, якій більше трьох років. Комітет погодився виключити з проекту закону можливість видалення посилань на таку інформацію.

Також серед врахованих поправок – пропозиції про те, що заявник повинен обов'язково зазначати своє ім'я та прізвище. Пошуковики також можуть запитувати документ, що посвідчує особу заявника. При цьому сам заявник повинен вказувати конкретний URL на інформацію, яка повинна бути виключена з пошукової видачі. Крім того, збільшується з 3 до 10 календарних робочих днів термін розгляду пошуковиком запитів заявників.

Прийняті поправки, що виключають підпадання під дію законопроекту внутрішньосайтового пошуку.

У число схвалених пропозицій увійшло також положення про можливість подання позовів за місцем проживання позивача, а не, як це передбачено за загальним правилом, за місцем знаходження відповідача.

Закон вступає в силу з 1 січня 2016 року.

Як відомо, законодавство на цю тему зараз також розробляється в Євросоюзі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування