Кримські татари просять світ визнати дії РФ геноцидом

Неділя, 2 серпня 2015, 15:54

Світову громадськість закликали визнати геноцидом дії Росії щодо знищення кримськотатарського народу в період з 1783 року - часу ліквідації Кримського ханства, історичної батьківщини кримських татар - до сьогоднішнього дня.

Про це йдеться у зверненні Конгресу до всієї світової громадськості, ООН, до всіх держав світу, які поважають права людини, верховенство права і демократії, до створених націями і державами об'єднань,  міжнаціональних і національних інститутів.

У зверненні наголошується, що після окупації Криму Росією у 1783 році російська держава почала чинити систематичний тиск, щоб представники кримськотатарської громади залишили Кримський півострів і їх замінили російським населенням.

"Внаслідок цього протягом XIX і XX століть понад 1,5 млн. кримських татар були змушені залишити свою батьківщину. За часів панування Радянського Союзу ... представники кримськотатарського народу були депортовані зі своєї батьківщини 18 травня 1944 року, майже половина з них загинули. У наступні роки СРСР використовував всі можливості, щоб кримські татари не повернулися до Криму і залишилися в місцях депортації", - наголошується в документі.

"Сьогоднішня Росія 28 лютого 2014, ігноруючи всі норми міжнародного права і права людини, анексувала Кримський півострів. З тих пір і до сьогодні РФ реалізує системну політику щодо ігнорування фундаментальних свобод кримських татар, їх примусової еміграції з Криму, швидкої асиміляції, застосування тиску, вбивства, ув'язнення, депортацію тих, хто намагається чинити опір її діям і протистояти", - заявили учасники Конгресу.

"Всесвітній конгрес кримських татар звертаються ... з проханням про сприяння в проведенні слідства, судового розгляду всіх скоєних, починаючи з 1783 року і до сьогоднішнього дня, Російською імперією та її спадкоємцями - Радянським Союзом, Російською Федерацією - злочинів з метою знищення кримськотатарського населення, а також визнання зазначених злодіянь геноцидом", - наголошується у зверненні.

Крим. Реалії 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...