Сироїд: ВР може призначити вибори на окупованому Донбасі окремим законом

Вівторок, 4 серпня 2015, 11:14

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд побоюється проведення 25 жовтня поточного року місцевих виборів на непідконтрольній Україні території Донбасу за окремим законом про вибори.

Про це вона заявила журналістам у вівторок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я можу припустити, що вибори будуть проходити відповідно до окремого закону, тобто не за законом про місцеві вибори, який був прийнятий. Буде запропоновано окремий законопроект про проведення виборів на цих окупованих територіях", - сказала вона.

За словами віце-спікера, в такому законопроекті будуть прописані модальності, хто забезпечуватиме проведення виборів на непідконтрольній території, хто рахуватиме голоси і спостерігатиме за процесом волевиявлення.

"Я також знаю, що здійснювався тиск на Офіс демократичних інституцій прав людини ОБСЄ щодо того, щоб вони погодилися на моніторинг цього виборчого процесу саме на окупованих територіях. Я не знаю, яке було прийнято остаточне рішення в Офісі демократичних інститутів", - розповіла Сироїд.

Вона спрогнозувала: "Все поступово рухається до цього положення, яке для нас є дуже небезпечним. Бойовики, які ще вчора в нас стріляли, завтра стануть органами місцевого самоврядування".

Разом з тим віце-спікер зазначила, що минулого тижня нормандська група заявила про необхідність проведення місцевих виборів одночасно на всій території України 25 жовтня.

"І ця загроза набуває реальних обрисів", - додала вона.

За словами Сироїд, якщо зміни до Конституції щодо децентралізації влади будуть внесені, наступним кроком буде амністія для бойовиків на Донбасі.

Віце-спікер нагадала, що відповідний закон про амністію був прийнятий 16 вересня 2014 і поки не підписаний головою парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News