Бойовики намагаються обмінювати тих, хто був затриманий не в АТО

Вівторок, 4 серпня 2015, 13:02

Бойовики намагаються обміняти на українських військових людей, затриманих не в зоні АТО.

Про це на своїй сторінці ФБ повідомила представник України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко.

"У списках, сформованих СБУ у співпраці з МО і волонтерами - близько 240 українців. Саме їх ми передаємо з вимогою звільнення. Натомість, друга сторона навмисно занижує список незаконно утримуваних осіб (а РФ взагалі робить вигляд, що звільнення 11 українців, серед яких Сенцов і Савченко - її не стосується, попри міжнародний тиск", - повідомила Геращенко.

"Натомість бойовики просять про звільнення тих, кого затримано навіть не в зоні АТО, за скоєння чи підозрою в скоєнні дуже важких злочинів, як то підготовка терористичних актів. А РФ і її маріонетки при цьому ще говорять про закон про амністію", - обурилась Геращенко.

Вона нагадала, що ВР прийняла відповідний закон, але під амністію не підпадають ті, хто скоїв важкі злочини, як то вбивства, терористичні акти, зґвалтування. Вступити в силу він може тільки після того, як на Донбас повернеться українська влада і українські суди, які і мають приймати відповідні рішення по амністії.

"Яка б не була складна ситуація по звільненню заручників, СБУ, МО, волонтери, наша Мінська група працюємо над звільненням", - зазначила Геращенко.

Крім того, вона повідомила, що українська сторона місяць намагається добитися доступу Міжнародного червоного хреста до заручників, яких тримають на окупованих територіях.

"Ми вже місяць б'ємося над тим, аби бойовики допустили в тюрми місію МКЧХ, аби ті перевірили умови утримання наших хлопців, яких примушують до важкої праці і піддають тортурам . Поки що безуспішно. Але сподіваюся, що після залучення Червоного Хреста до етапування засуджених з окупованої території ми все ж підійдемо до інших, таких важливих і болючих для нас питань", - зазначила вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування