Бойовики часто порушують домовленості і стріляють по ремонтниках - СЦКК

Середа, 5 серпня 2015, 14:07

У Спільному центрі контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зазначають, що бойовики руйнують об’єкти критичної інфраструктури, і ставлять регіон на межі гуманітарної та екологічної катастрофи.

Про це у среду інформує прес-сцентр СЦКК.

"Відзначається стійка тенденція цілеспрямованого знищення терористами об'єктів критичної інфраструктури регіону, перешкоджання проведенню ремонтно-відновлювальних робіт, створення передумов для екологічної та гуманітарної катастрофи в регіоні", - сказав керівник української сторони СЦКК генерал-майор Андрій Таран.

Так, за його словами, якщо з боку ВСУ ремонтники отримують гарантії безпеки під час проведення відновлювальних робіт, то бойовики часто таких гарантій не дають або навіть після їх надання цинічно вдаються до збройних провокацій.

Спостерігачі СЦКК, які стежать за дотриманням режиму тиші та безпечним проведенням ремонтно-відновлювальних робіт, в таких випадках намагаються оперативно "загасити" вогонь та зберегти людські життя, зазначають у прес-службі.

За словами українських військових, особливо складна ситуація утворилася в районі н.п. Майорськ, де зруйнована залізнична станція, знищені колії та лінії електропередач, значні пошкодження отримав магістральний водогін. Ремонтно-відновлювальним роботам перешкоджають регулярні збройні провокації НЗФ ОРДО.

Так, третього серпня об 11.40 з н.п. Горловка терористи у черговий раз відкрили вогонь з крупнокаліберних кулеметів у напрямку н.п. Майорськ. Тим не менш відновлювальні роботи поступово просуваються. На сьогоднішній день ремонтниками усунуті пошкодження на семикілометровій залізничній ділянці від Курдюмовки до Майорська.

Також четвертого серпня в районі н.п. Майорськ продовжувалися роботи з відновлення магістрального водогону. В результаті обстрілів двометрові труби мережі водопостачання на декількох ділянках отримали значні пошкодження. Раніше сапери провели роботи з розмінування пошкоджених ділянок.

У ніч з 3 на 4 серпня в черговий раз зі 120 мм мінометів терористи обстріляли Авдіївський коксохімічний завод. Порушено енергопостачання і залізничне сполучення на підприємстві. Ушкодження високовольтних ввідних ліній поставило АКХЗ на межу повної зупинки. Адже технічної можливості використання резервних джерел енергопостачання в Авдіївського коксохіму немає.

3, 4 та 5 серпня були проведені роботи з відновлення ділянки водогону в районі н.п. Спартак. Ремонтники комунального підприємства "Вода Донбасу" провели земляні роботи та заварили труби, пошкоджені цілеспрямованими провокативними обстрілами.

І хоча для забезпечення дотримання режиму "тиші" по обидва боки лінії розмежування було виставлено по два спостережних патрулі від СЦКК та ОБСЄ, знову таки не обійшлося без збройних провокацій, які значно ускладнили проведення робіт.

Також після чергового обстрілу бойовиками міста Світлодарськ, який відбувся третього серпня, було пошкоджено лінію електропередач. Подача електроенергії в багатотисячне місто здійснювалась в аварійному режимі. Після забезпечення офіцерами СЦКК режиму "тиші" на цій ділянці для безпечного проведення робіт зранку четвертого серпня ЛЕП були відремонтовані.

До цього часу залишається невирішеним питання з відновлення підземного водопроводу підживлення водосховища Вуглегірської ТЕС в районі с. Кодема. Внаслідок руйнування водопроводу 27 липня була зупинена подача води як для потреб ТЕС, так і до м. Світлодарськ та навколишніх населених пунктів. Без води опинилися понад 30 тисяч мешканців регіону. На об’єкті підвищеної небезпеки було створено передумови для аварійної ситуації.

Незважаючи на неодноразові звернення керівництва Вуглегірської ТЕС та Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню, бойовики гарантій безпеки для проведення ремонтно-відновлювальних робіт до цього часу не надали.

Генерал-майор Андрій Таран закликав представників СММ ОБСЄ зі свого боку вплинути на керівництво ОРДО для проведення ремонту водопроводу.

"Відмічається стійка тенденція цілеспрямованого знищення терористами об’єктів критичної інфраструктури регіону, перешкоджання проведенню ремонтно-відновлювальних робіт, створення передумов для екологічної й гуманітарної катастрофи в регіоні", - підсумував генерал Таран.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування