Меджліс: "Влада" Криму перешкоджає вивченню кримськотатарської мови

Субота, 8 серпня 2015, 20:51

У Криму відзначають небажання місцевих адміністрацій відкривати національні класи та організовувати вивчення кримськотатарської мови.

Про це повідомили у Меджлісі з посиланням на заяви батьків місцевих учнів. 

"Мають місце випадки, коли директорами шкіл вибираються варіанти навчальних планів без урахування годин на вивчення рідної мови. В окремих регіонах Криму громадяни стикаються з явним і відвертим небажанням адміністрацій шкіл відкривати національні класи, організовувати вивчення кримськотатарської мови як предмета, незважаючи на відповідні заяви батьків про вивчення кримськотатарської мови і літератури", – зазначають у Меджлісі. 

Батькам школярів пропонують інші форми – факультативну або гурток.

При цьому у деяких регіонах існує ризик безпідставного переформатування діючих класів з кримськотатарською мовою навчання на російську. 

Також у деяких регіонах Криму батьки повідомляють про поширення анкет, де вказується, що "час для вивчення кримськотатарської мови буде виділено на шкоду іншому предмету", а це неприпустимо.

Як відомо, раніше перший заступник "міністра освіти, науки та молоді" Криму Наталія Журба заявила, що в Криму на вивчення державних української та кримськотатарської мов у школах передбачено одну-дві години.

За її словами, введення обов'язкового вивчення в освітніх закладах Криму одної чи двох державних мов, крім російської, можливе лише за рахунок розподілу годин, відведених на вивчення російської мови. 

Як зазначали громадські активісти, після анексії Криму Росією у школах півострова спостерігається нерівномірний розподіл годин на вивчення державних мов.

Крим. Реалії

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...