Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ця децентралізація - не те, чого хоче Кремль - екс-посол США Пайфер

Вівторок, 1 вересня 2015, 05:16

Той факт, що Верховна Рада у першому читанні погодилася внести зміни у Конституцію щодо децентралізації влади є на користь Україні.

Таку думку висловив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв’ю "Голосу Америки".

Він назвав дві причини, чому Україні необхідно невідкладно проводити децентралізацію влади: перша – переміщення влади вниз до обласного і муніципального рівня, що призведе до більш відповідального і ефективного урядування, а друга – тому що це ключовий пункт Мінських угод.

При цьому Пайфер висловив сумнів у тому, що Мінські угоди будуть виконані росіянами та сепаратистами.

"Дуже важливо щоб Україна виглядала стороною, яка робить усе, що вона може для імплементації мінських домовленостей. Бо в кінці року, коли люди спитають чому Мінськ-2 провалився, Київ повинен буде скласти усю вину на росіян і сепаратистів", - сказав він.

Це, на його переконання, буде важливо для подальшої підтримки України на Заході, в першу чергу в Європі, та продовження економічних санкцій проти Росії.

Пайфер не погоджується з опонентами реформи, які стверджують, що децентралізація не на часі, або ж вона проводиться під зовнішнім тиском.

Росія буде намагатися використати конституційний процес в Україні у свої цілях, переконаний Пайфер, але запропонований формат реформи суттєво відрізняється від бажань Кремля.

"Якщо подивитись, як Росія діяла, починаючи з 2014 року, стає чітко зрозуміло, що головною метою Кремля є відволікати увагу і дестабілізувати уряд у Києві, зробити складнішим процес проведення політичних реформ", - каже він.

"Коли росіяни говорять про федералізацію, вони хочуть щоб Донбас впливав не лише на місцеві питання, але щоб він міг втручатися і руйнувати питання національної політики, але ніхто на Заході цього від України не вимагає" , - уточнив Пайфер.

Як відомо, Верховна Рада у першому читанні погодилася внести зміни у Конституцію щодо децентралізації влади.

За це проголосували 265 депутатів. Детально проглянути, хто як голосував можна за цим посиланням.

Після цього прийнятий документ вдруге відправиться на аналіз Конституційного суду, після чого має бути проголосований 300 голосами депутатів для внесення змін у Конституцію.

Нагадаємо, сьогодні після голосування за зміни до Конституції під будівлею парламенту почалися зіткнення між правоохоронцями та мітингувальниками. Внаслідок сутичок постраждали більше, ніж сотня бійців Нацгвардії, загинув солдат строкової служби Ігор Дебрін.

Після голосування парламенту, мітингувальники пішли штурмом на Раду і почали кидати димові шашки.

Потім хтось кинув у лави міліції і Нацгвардії бойову гранату.

Міліція затримала близько 30 осіб, серед яких і того, хто кинув гранату під Радою.

Кількість поранених під час сутичок під Верховною Радою зросла до 131 особи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування