Родичі зниклого кримського татарина підозрюють силовиків

Вівторок, 1 вересня 2015, 19:29

Учитель із Сімферополя Мухтар Арісланов, що зник безвісти 27 серпня, був викрадений окупаційною російською поліцією.

Як передає "Громадське радіо", про це повідомила сестра викраденого Нурфіє Каракаш з посиланням на свідка події.

"Його вели двоє чоловіків у поліцейській формі. З боку поверхових будинків з провулка спустився мікроавтобус сріблястого кольору, його закинули в цей автобус, сіли і поїхали в напрямку міста", - переказала Каракаш слова свідка.

45-річний Арісланов - мешканець кримськотатарського мікрорайону Борчокрак (Фонтани). Він тренер з дзюдо; в школі викладав фізкультуру.

Як розповідала дружина зниклого, Найле Арісланова, чоловіка викрали, коли він у середині дня вийшов в магазин за покупками.

"Навіть документи не взяв, він просто пішов у магазин", - підкреслила дружина вчителя.

У поліції у родичів Арісланова прийняли заяву про зникнення, запевнивши при цьому, що не мають відношення до інциденту.

Як повідомляв перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, раніше, 21 серпня, зникли безвісти ще двоє кримських татар - 29-річний Мемет Селімов і 27-річний Осман Ібрагімов, мешканці Мирнівської сільради Сімферопольського району.

29 серпня в селі Богданівці цього ж району були знайдені тіла обох зниклих з ножовими пораненнями. Трупи виявилися закопаними неподалік місцевого кафе.

30 серпня стало відомо, що підозрюваний у вбивстві затриманий.

Як писали "Крим.Реалії" з посиланням на регіональний главк російського МВС, злочин закидають якомусь 31-річному чоловікові, який вже дав свідчення.

При цьому силовики стверджували, що, "за попередньою інформацією, злочин скоєно на побутовому грунті".

Викрадення кримських татар у регіоні почалися в березні 2014-го, ще до формальної анексії Криму, і тривали до жовтня того ж року.

Першим був викрадений і вбитий учасник мирних акцій протесту Решат Аметов.

Наприкінці травня зникли кримськотатарські активісти Тимур Шаймарданов і Сейран Зінедін.

27 вересня в Білогірську були викрадені Іслям Джеппаров і Джевдет Іслямов. 29 вересня в Євпаторії зник 25-річний Едем Асанов; через кілька днів його знайшли повішеним.

3 жовтня в Сімферополі зник 23-річний Ескендер Апселямов. 13 жовтня зникли студенти-першокурсники сімферопольських вузів Білял Білялов і Артем Дайрабеков.

На другий день обох виявили з різаними ранами. Білялов був уже мертвий, а Дайрабекова відвезли в реанімацію у важкому стані.

21 жовтня в Феодосії зник 29-річний Усеїн Сеітнабієв.

Потім викрадення припинилися. Це співпало з початком фабрикації окупаційною владою першої кримінальної справи проти кримських татар - "справи 3 травня", фігурантами якої стали п'ятеро людей.

У січня 2015 року проти кримських татар було відкрито інша, більш масштабна справа - "справа 26 лютого", в якому на сьогодні сім обвинувачених.

У той же час немає жодних певних фактів, що дозволяють припустити, що Арісланова затримали у "справі 26 лютого".

Грани.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування