РФ хоче зберегти до 2025 року правила експорту своїх товарів до України

Понеділок, 7 вересня 2015, 08:36

7 вересня в Брюсселі пройдуть тристоронні консультації на міністерському рівні між Росією, Україною і Євросоюзом, на яких будуть вирішувати торгово-економічні питання.

Російський міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявив в інтерв'ю "Российской газете", що "ключовою, системною проблемою на консультаціях стала позиція Євросоюзу".

"Керівництво ЄС наполягає на тому, що Росія повинна погодитися з суттєвим обмеженням обсягу зобов'язань України перед нами в рамках багатосторонніх (СНД) і двосторонніх угод, які вступають у протиріччя з угодою про асоціацію ЄС - Україна. І при цьому зберегти в повному обсязі свої зобов'язання щодо преференційної торгівлі з Україною", - сказав він.

"Спроби пошуку збалансованих взаємоприйнятих тристоронніх рішень щодо зняття конкретних хвилювань, як обов'язкова умова для розгляду можливості збереження наявного режиму вільної торгівлі між Росією й Україною, розуміння не знаходять", - заявив Улюкаєв.

Серед потенційних ризиків у сфері техрегулювання і стандартизації він назвав "неможливість продовження чинної практики взаємного з Україною визнання сертифікатів, що призведе до нових бар'єрів".

"Знадобиться пересертифікація російської продукції, яку експортують до України, а це тривалі й дорогі процедури. Необхідність переоснащення виробництв призведе до додаткових витрат на проведення лабораторних випробувань і отримання нових сертифікатів відповідності", - сказав російський чиновник.

"Буде порушено налагоджені коопераційні зв'язки через значні відмінності чинних технічних регламентів Росії й Митного союзу й регламентів ЄС", - наголосив він.

За словами Улюкаєва, "припинення поставок на період отримання нових сертифікатів може згодом не дозволити російським компаніям повернутися на колишній рівень взаємної торгівлі" і галузям промисловості РФ "буде завдано значний збиток".

"Для мінімізації цих ризиків ми й запропонували партнерам зберегти до 2025 року застосування на території України наявних зараз актів у цих галузях поруч із актами, які імплементує Україна в рамках угоди про асоціацію з ЄС", - сказав міністр.

"Представники ЄС означили можливість деяких зрушень, однак конкретних пропозицій не пролунало", - зазначив Улюкаєв.

Він додав, що "ризики виникнуть і в сфері застосування ветеринарних і фітосанітарних заходів, це торкнеться ввезення невідповідної російським вимогам продукції чи занесення особливо небезпечних інфекцій на територію України й далі в Росію".

"У частині митного адміністрування наше занепокоєння викликають зростаючі ризики реекспорту продукції ЄС через Україну", - сказав Улюкаєв.

"Перехід України на методологію ЄС суттєво ускладнить процедуру митного оформлення товарів, застосовувати систему взаємного визнання митного контролю буде вже неможливо. Згортання найбільш ефективних проектів митної співпраці знизить рівень взаєморозуміння й довіри між митними службами Росії й України", - додав він.

Тому російська сторона планує на майбутній зустрічі обговорювати "весь комплекс питань, пов'язаних із російськими хвилюваннями".

"Потенційні економічні ризики виділено в окремі сім груп, у числі яких занепокоєння у зв'язку зі зміною тарифних ставок у відношенні чутливих для Росії товарів, уточнення правил визначення країни походження товару й верифікації сертифікатів походження товару, норми й зобов'язання у сфері технічного регулювання", - сказав Улюкаєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування