"Газпром" хоче позбавити Україну транзитних коштів - ЗМІ

Понеділок, 7 вересня 2015, 10:13

Підписавши акціонерну угоду щодо трансбалтійського газопроводу Nord Stream 2, "Газпром" де-факто сформував блок найбільших європейських енергокомпаній, зацікавлених у поставках російського газу в обхід України.

Про це пише "Комерсант".

Як зазначається, реалізація проекту зробить Німеччину основним центром розподілу російського газу в Європі і, по суті, дозволить відмовитися від поставок через Україну і позбавить Київ транзитних платежів.

Такий підхід різко суперечить публічній політиці Берліну, який як і раніше підтримує Київ, пише видання.

Як відомо, 31 серпня, "Газпром" підписав з європейськими енергокомпаніями акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу Nord Stream 2.

Монополія буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

Крім того, "Газпром" несподівано повернувся до операції з обміну активами з німецькою BASF (материнська компанія Wintershall).

Переговори по ній почалися ще в 2012 році, але в кінці 2014 року вона була зупинена за ініціативою німців, хоча Єврокомісія дала свої дозволи.

За два тижні до цього "Газпром" скасував проект South Stream, а вже цієї весни глава компанії Олексій Міллер в Берліні заявив, що якщо ЄС хоче піти від відносин взаємопроникнення та взаємозалежності в газовій сфері, то і "Газпром" буде змінювати свою стратегію.

На ринку цю заяву сприйняли як відмову від політики виходу на кінцевого споживача в Європі, яку "Газпром" вів десять років.

Тепер, закриваючи угоду з BASF, "Газпром" зробив ще один крутий поворот: монополія консолідує частки в компаніях по збуту і зберігання газу в Німеччині Wingas, WIEH і WIEE і отримує 50% в WINZ (володіє родовищами в Північному морі).

Це суперечить ідеї виходу з європейських активів і ставить "Газпром" під удар у тому випадку, якщо на компанію будуть поширені санкції.

Але угода свідчить і про зміну позиції BASF.

За словами джерел, знайомих з ситуацією, німецька компанія загальмувала угоду, оскільки "вона була неможлива в тих політичних умовах".

Саме по собі підписання угоди акціонерів по Nord Stream 2 вже свідчить про те, що в ЄС, як і колись, немає єдиної позиції ні з відносин з "Газпромом" в цілому, ні по найбільш гострому питанню транзиту газу через Україну.

Найбільші енергокомпанії Британії, Франції, Німеччини та Австрії підписалися під проектом, реалізація якого якщо не припиняє, то мінімізує транзит газу через країну, яку політично всі ці держави продовжують підтримувати.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування