Мінекономіки хоче штрафувати за порушення авторських прав у інтернеті

Понеділок, 7 вересня 2015, 18:08

Міністерство економічного розвитку й торгівлі ініціює посилення адміністративної відповідальності за порушення авторських прав у інтернеті.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет" оприлюднено на сайті відомства.

Законопроект передбачає запровадження штрафу в розмірі від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів у разі невиконання власником веб-сайту вимог видалити чи запобігти доступу до інформації, яка порушує авторські права в інтернеті.

Аналогічний штраф передбачається за ненадання власником веб-сайту або хостинг-провайдером інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив незаконну інформацію.

За такі ж повторні порушення пропонується штрафувати на суму від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

Також пропонується карати за вказування неправдивих даних у разі вимоги обмежити доступ до ресурсів із контентом, який порушує права автора.

Якщо скарга містить неправдиву інформацію про авторські права, того, хто направив таку скаргу, пропонується штрафувати на суму від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів.

Аналогічний штраф може бути накладено за несумлінні вимоги про відновлення доступу до інформації, що порушує авторські або суміжні права: "якщо власник веб-сайту знав, що інформація була видалена або доступ до неї було унеможливлено без порушення його прав".

Крім того, законопроект пропонує внести зміни в закон "Про нотаріат", передавши нотаріусу право забезпечувати опис доказів у інтернеті за зверненням зацікавлених осіб.

Суб'єктів авторського права у разі ухвалення законопроекту наділять можливістю вимагати видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторські права, а також вимагати надання ідентифікуючої інформації користувача, що розмістив цю інформацію.

Передбачається, що власник веб-сайту не відповідатиме за порушення авторських і суміжних прав, якщо протягом доби після звернення суб'єкта авторського права або уповноваженого ним представника обмежить доступ до цієї інформації.

Крім того, не нестиме відповідальності власник, який вживає заходи для нерозповсюдження незаконної інформації, зокрема запобігає її повторному розміщенню.

На сайті Мінекономіки можна позначити, чи підтримуєте Ви даний проект документа, або лишити коментар.

Як сказано у пояснювальній записці до законопроекту, через поширення нелегального контенту в українській доменній зоні Україну ще в 2013 році визнали "пріоритетною іноземною країною" в "Спеціальному Списку 301", тобто країною, в якій рівень захисту прав інтелектуальної власності є найбільш низьким і до якої можуть застосувати санкції.

Однією з причин отримання відповідного статусу стало "наполегливе небажання імплементувати ефективну і прозору систему боротьби з онлайн піратством".

У 2015 році "Спеціальний Список 301" відніс Україну до переліку держав, щодо яких здійснюється "пріоритетний нагляд", адже відсутні зрушення в боротьбі з інтернет-піратством і механізми притягнення до "вторинної відповідальності" та відповідальності третіх осіб, які сприяють відповідним порушенням.

"Українські новини", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News