Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Майже 8 тисяч людей загинули у конфлікті на сході України – ООН

Вівторок, 8 вересня 2015, 17:32

Щонайменше 7962 людини загинули на сході України з середини квітня 2014 року.

Про це заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн у вівторок під час презентації 11-ї доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, повідомила "УП" прес-служба місії.

За його словами, мова йде про військових ЗСУ, мирних людей та бойовиків. Не менше 17 811 людей отримали поранення.

"Обстріли населених пунктів по обидві сторони лінії зіткнення призвели до тривожного збільшення жертв серед цивільного населення протягом останніх трьох місяців. Необхідно вжити додаткових заходів для захисту цивільного населення та повного припинення бойових дій відповідно до лютневої угоди про припинення вогню", – сказав Зейд.

В доповіді, яка охоплює період з 16 травня по 15 серпня 2015 року, відзначається, що кількість жертв серед цивільного населення збільшилася більше, ніж вдвічі порівняно з трьома попередніми місяцями: 105 людей було вбито та 308 зазнали поранень порівняно з 60 вбитими та 102 пораненими між 16 лютого та 15 травня.

В ній також йдеться, що протягом звітного періоду більша частина втрат серед цивільного населення в результаті обстрілів прийшлася на території, контрольовані озброєними групами.

Зейд зазначив, що важке озброєння так і не було повністю відведене.

"Ситуація в України продовжувала ускладнюватися через бойові дії, що тривають в окремих районах Донецької та Луганської областей, які за повідомленнями, підживлюються присутністю та триваючим притоком іноземних бойовиків та найновішого озброєння та боєприпасів з Російської Федерації", – йдеться в доповіді.

"Занепокоєння також викликає те, що Російська Федерація продовжила надсилати конвої білих вантажівок без повної згоди або інспекції України; їхній точний пункт призначення та вміст неможливо достеменно перевірити", – сказано у документі.

Автори доповіді занепокоєні також розвитком незаконних органів влади на окупованому Донбасі, а також становищем мирних людей, які живуть у зоні конфлікту і не мають повноцінного доступу до води і їжі.

Також складним залишається порядок перетину лінії розмежування, що наражає людей на небезпеку.

В доповіді також задокументовані вбивства, викрадення, катування та жорстоке поводження, сексуальне насильство, примусова праця, вимоги викупу та вимагання грошей на підконтрольних "ДНР" та "ЛНР" територіях, де все ще проживають близько 3 млн людей.

В доповіді також відзначається практика довільних затримань та утримань правоохоронцями (в основному, СБУ), військових та воєнізованих підрозділів, у тому числі з катуванням.

Також права людини, згідно з доповіддю, надалі порушуються в окупованому Криму.

"Колишні активісти Майдану, жителі Криму продовжують знаходитися під пильним наглядом "слідчих" органів. Голоси незгодних продовжують ефективно замовчуватися та позбавлятися публічного простору, що особливо стосується тих кримськотатарських організацій, яких де факто влада вважає нелояльними або звинувачує в екстремізмі".

Зокрема Зейд висловив занепокоєння засудженням у Росії до 20 років українського режисера Олега Сенцова.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування