Путін виграв свою війну в Україні - The Washington Post

Середа, 9 вересня 2015, 13:03

Російський президент Володимир Путін домігся свого в ситуації з Україною, конфлікт на Донбасі "заморожено", тема України й агресії РФ зникла з перших шпальт світових ЗМІ.

Таку думку висловлює науковий співробітник Інституту Брукінґса й старший радник Пулітцерівського центру Марвін Калб у газеті The Washington Post.

"Схоже, Путін виграв свою маленьку війну в Україні, а його західні критики стоять осторонь і лише спостерігають та безпорадно лютують", - пише він.

На думку оглядача, коли російські війська перетнули кордон України, Путін намагався продемонструвати, що у війні між Росією і Україною РФ переможе.

Путін побачив, що Захід не готовий воювати за Україну – і "заморозив" конфлікт на Донбасі, як він зробив у 2008 році в Грузії, вважає експерт.

"Сьогодні Путін значно більшою мірою, ніж західні керівники, може впливати на економічні, політичні і дипломатичні події в Україні, а за потреби й контролювати їх", - пише Калб.

Водночас, він зазначає, що за свою "перемогу" Путін заплатив велику ціну: його репутація постраждала, економіка РФ "спотикається" й країна повертається до внутрішнього безладу і невдоволення, які поступово посилюються.

Але поки що все це не вплинуло відчутно на позиції Путіна всередині країни, він цілком здатен зберігати свій майже диктаторський контроль, вважає експерт.

Калб припускає, що вирішення нинішньої кризи не буде, доки Росія й Україна не напрацюють між собою прийнятну форму співіснування (modus vivendi), адже Україна завжди матиме спільний із Росією кордон і багато спільного у культурі, мові й релігії.

Путін готовий сприймати незалежну Україну доти, доки вона "дружня" до національних інтересів Росії, переконаний експерт.

Калб пише, що Путін не раз натякав на конференцію на кшталт Ялтинської, на якій він разом із іншими світовими лідерами зміг би перекроїти карту Європи, яка виникла після 1991 року.

Таке навряд чи можливо, проте Путін думає, що час у нього є, пише Калб, який написав книгу "Імперська авантюра. Путін, Україна і нова холодна війна" (Imperial Gamble: Putin, Ukraine and the New Cold War), яка незабаром вийде у світ.

Нещодавно "The Wall Street Journal" писав, що Путін – у виграші від "перемир’я" на Донбасі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News