Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лише третина українців вірять в успіх реформ і готові терпіти труднощі заради них

Середа, 9 вересня 2015, 14:17

Переважна більшість українців не вірить в успішність реформ, про які говорить чинна влада.

Як свідчить липневе опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, 32% мають певну надію на успіх реформ, однак загалом не вірять у це, а 30% зовсім не вірять.

Лише 30% опитаних в цілому вірять, що реформи увінчаються успіхом

54% громадян підтримує продовження ринкових реформ заради подолання кризи.

При цьому лише близько третини українців (36%) готові терпіти далі зниження рівня життя заради реформ, із них 8% готові терпіти стільки, скільки потрібно, а 28% – не більше року.

Натомість, кожен третій не готовий терпіти далі, бо його матеріальне становище нестерпне вже зараз, а кожен четвертий – бо не вірить в успіх реформ.

Лише на Заході більшість жителів готові терпіти матеріальні труднощі протягом певного періоду часу (загалом 57%). У всіх інших регіонах такі респонденти опинилися у меншості (у Центрі – 37,5%, на Півдні – 25%, на Сході – 23%, на Донбасі – 28%).

За останні півроку кількість тих, хто готовий терпіти труднощі заради здійснення реформ, зменшилася на 8%, а тих, хто терпіти не готовий, стало на 11% більше.  

Майже половина українців (48%) вважає, що чинна влада не досягла прогресу у реформуванні. Кожен четвертий вважає, що зроблено приблизно 10% того, що слід було, кожен десятий – що зроблено не більше третини, і 3% – що не більше половини. Тих, хто гадає, що влада вже зробила більше половини з запланованих реформ, назбиралося 0,6%.

На думку громадян, найбільший опір проведенню реформ в Україні чинять уряд та олігархи (по 51%). 32% українців, навпаки, вважають, що уряд сприяє проведенню реформ; а щодо олігархів таку думку мають лише 7%.

Кількість тих, хто вважає президента рушієм і гальмом реформ, приблизно однакова: 37% і 39%, відповідно.

Найкращим балансом ставлення громадян у контексті впливу на проведення реформи можуть похвалитися громадські організації та волонтери: 22% вважають, що вони сприяють реформам, і лише 0,5% – що вони чинять їм опір.

Позитивний баланс отримало також населення України загалом: 18,5% вважають його рушієм реформ, і лише 3% – гальмом.

При цьому 51% респондентів зізналися, що не готові докладати власні зусилля заради успіху реформ у країні: 28% – бо вважають, що цим мають займатися органи державної влади, а 23% – бо не вірять в успіх реформ.

28% готові уважно стежити за інформацією про прогрес реформ, 13% – набувати знань, потрібних для орієнтування у реформах, 11% – брати участь у публічних обговореннях.

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова провели дане дослідження з 22 по 27 липня, опитавши 2 011 респондентів старше 18 років у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування