Демчишин не виключив, що взимку вилучатиме приватний газ

Середа, 9 вересня 2015, 19:07

Міністр енергетики Володимир Демчишин допускає, що уряду взимку доведеться керувати ситуацією в "ручному режимі" і забирати газ у приватних гравців для потреб країни, так як на формування необхідних запасів у сховищах поки немає грошей.

Про це Демчишин сказав в ході розширеного засідання парламентського комітету з ПЕК за участю керівництва Міненерго, НАК "Нафтогазу України", представників облгазів та інших учасників ринку, передає "Дзеркало тижня".

На питання про стан підготовки до зими Демчишин відповів, що формально Україна готова, але на практиці - на створення великих запасів газу в ПСГ немає грошей.

Станом на 8 вересня, Україна накопичила у сховищах вже 14,8 млрдкубометрів газу.

Що буде у разі, якщо Україна все ж виявиться не готова до зими, глава Міненерго допустив, що Кабміном може бути прийнято окрема постанова, або навіть це питання може бути вирішене через Верховну Раду і окремий закон.

Демчишин, зокрема, припустив, що в такому разі уряд в ручному режимі буде змушений забирати газ у всіх учасників ринку, у приватних гравців.

Нагадаємо, раніше Демчишин не сумнівався в здатності України запастися газом на зиму. Однак більш актуальним, підкреслював він, є питання не обсягу запасів газу, а в ритмічності його надходження в країну в зимові місяці.

При цьому Демчишин зазначив, що постачання з Росії розглядається як постачання в екстремальній ситуації.

Згодом у Мінекономіки заявили, що міністерство не розглядає можливості вилучення газу приватних компаній.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування