КВУ: кандидати масово реєструються на кілька посад одразу

Вівторок, 6 жовтня 2015, 15:01

Кандидати на місцевих виборах масово реєструються одразу в кількох одномандатних округах, що є порушенням законодавства.

Про це повідомила прес-служба Комітету виборців України.

Згідно з інформацією, найчастіше такі кандидати паралельно реєструвались на посади сільських, селищних голів та депутатів відповідних рад. 

"У переважній більшості областей така практика стала масовою", - зазначили у КВУ.

Зокрема, у Черкаській області спостерігачі КВУ фіксували серйозні проблеми з недотриманням норми щодо одночасного висування у Чорнобаєвському, Золотоніському та Маньківському районах.

У селі Іваньки Маньківського району сільська ТВК зареєструвала відразу трьох осіб кандидатами в депутати сільської ради і одночасно на посаду сільського голови.

"Комісія переконувала, що такі дії є законними, і відмовилась скасувати реєстрацію таких осіб", - повідомили у Комітеті.

У Херсонській області випадки з паралельною реєстрацією мали місце у Білозерському, Високопільському, Великоолександрівському та Каховському  районах.

У Вінницькій області у всіх районах було зафіксовано хоча б по одному випадку паралельного висування кандидатів.

"Інколи сільські ТВК відмовлялись скасовувати реєстрацію через те, що кандидат у депутати сільської ради є єдиним на своєму окрузі. Скасування його реєстрації призведе до того, що вибори по цьому окрузі не відбудуться", - зазначили у КВУ.

"Cитуація із паралельним висуванням поставила кандидатів в нерівні умови. Кандидати, що сумлінно виконували норми закону і балотувались лише в одному одномандатному окрузі опинились у менш вигідних умовах, аніж порушники цієї норми", - сказано у повідомленні.

КВУ закликав Центральну виборчу комісію невідкладно надати роз’яснення щодо необхідних дій ТВК у зазначених випадках.

"В іншому разі порушення норми закону про місцеві вибори може призвести до зниження легітимності виборів в очах суб’єктів виборчого процесу", - йдеться у заяві.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування