Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС оприлюднив проект плану співпраці з Туреччиною щодо біженців

Середа, 7 жовтня 2015, 03:41

Євросоюз готовий надавати Анкарі фінансову допомогу в обмін на створення кращих умов прийому біженців у Туреччині та їх тривалого перебування в країні.

Це випливає з проекту плану дій щодо співпраці ЄС та Туреччини у врегулюванні кризи біженців, оприлюдненому Єврокомісією у вівторок, пише Deutsche Welle.

План було передано президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану напередодні під час візиту турецького лідера до Брюсселя.

Євросоюз, згідно з проектом, надасть цього та наступного року до одного мільярда євро Туреччині для прийому біженців. Деякі з біженців - переважно сирійці та іракці - матимуть змогу переселитися з Туреччини до ЄС.

Серед дій, яких ЄС очікує від Туреччини, - будівництво шести нових таборів для біженців, а також активізація співпраці турецької берегової охорони з грецькими колегами і посилення охорони кордонів з Грецією та Болгарією загалом. Також проект передбачає повернення у Туреччину мігрантів, які нелегально перебралися в ЄС та не отримали політичного притулку.

У найближчий тиждень, перед зустріччю глав держав та урядів ЄС, Євросоюз і Туреччина доопрацюють деталі документа.

У проекті не згадується підтримка ідеї Ердогана щодо створення "безпечних зон" або "безпольотних зон" на півночі Сирії. У преамбулі проекту документа зазначається, що він є частиною "ширших відносин з Туреччиною".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування