Порошенко пояснив, чому виступає проти 20 років тюрми для хабарників

Четвер, 8 жовтня 2015, 10:52

Президент Петро Порошенко виступає проти збільшення покарання державним службовцям за хабарництво до 20 років в'язниці з конфіскацією майна.

Про це йдеться у відповіді на електронну петицію № 22/000048-еп, розміщену на офіційному сайті глави держави.

На думку Порошенка, це може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення порівняно з іншими злочинами.

Президент нагадує, що згідно з чинним законодавством кримінальна відповідальність за вказаний злочин передбачена статтею 368 "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою" Кримінального кодексу.

Санкція зазначеної статті передбачає міру покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

На сьогодні згідно з чинним кримінальним законодавством максимальний строк позбавлення волі становить до п'ятнадцяти років за особливо тяжкий злочин, у тому числі поєднаний з умисним позбавленням життя людини.

Внесення зміни лише до однієї статті Кримінального кодексу щодо посилення міри покарання державним службовцям до двадцяти років позбавлення волі може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення порівняно з іншими злочинами, передбаченими кримінальним законодавством, зазначає Порошенко.

На рівень хабарництва більше впливає не суворість, а невідворотність покарання. А тому пріоритетом є проведення судової реформи.

З огляду на викладене зазначене питання не можна розглядати окремо без комплексного підходу до змін у діюче кримінальне законодавство, наголосив президент.

Електронну петицію "Збільшення міри покарання державним службовцям за хабарництво" ініціював Олександр Марченко. З часу розміщення на сайті президента - 29 серпня її підписали 29 тисяч 736 громадян при 25 тисячах мінімально необхідних для розгляду в АП.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News