Адвокат Новіков розповів, чому спілкується із Савченко українською

Четвер, 8 жовтня 2015, 11:59

Один із адвокатів незаконно ув'язненої в Росії української льотчиці і депутата Надії Савченко Ілля Новіков спілкується зі своєю підзахисною українською мовою, щоб їх важко було підслухати.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Українську мову Новіков вивчив сам за рік:

"Я справді самотужки її вивчив. Просто колись вирішив, що я хочу розмовляти українською, що я хочу знати цю мову. То було кілька років тому, не було ніяк пов’язано з цією справою", - каже адвокат.

"Але нам було дуже зручно, тому, що коли нам із Надією доводиться розмовляти в присутності когось із охоронців, наприклад, коли вона була в лікарні під час голодування, там немає умов для того, щоб забезпечити конфіденційність бесіди ув’язненого з адвокатом, то ми розмовляли українською. Ми й так часто розмовляємо українською, щоб нас просто ніхто не підслуховував, а якщо і підслухав, то щоб йому важко було зрозуміти, що ми кажемо", - пояснює він.

На думку Новікова вирок Савченко мають оголосити протягом місяця або до кінця листопада.

"Він, напевно, буде обвинувальний, Надія буде засуджена до 25 років ув’язнення, але це без значення, тому що ми вже маємо такі дуже певні ознаки того, що російська влада вже ухвалила рішення, що Надія буде обміняна чи звільнена протягом наступних кількох місяців – ми чули заяву від російського Мін’юсту, який казав, що "так, за певних умов є можливість того, що Надія буде відправлена на відбування покарання на батьківщину", - каже адвокат.

"…Дипломатичною мовою це ознака того, що Росія вже погоджується з тим, що Надія за якийсь недовгий час буде звільнена. Може, то буде обмін, може, звільнення, може, то буде якесь інше вирішення, але процедура вже не має такого значення, як сам той факт, що Надія буде звільнена", - вважає Новіков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування