Сурков більше не курує бойовиків, із Донбасу відкликали його підлеглих - ІС

Середа, 4 листопада 2015, 11:31

Помічника президента РФ Владислава Суркова відсторонили від кураторства "проекту Новоросія", його спадкоємець – заступник голови російського уряду Дмитро Козак.

Таку інформацію поширив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук у Facebook.

За даними ІС, у середовищі керівництва бойовиків на Донбасі "позитивно сприйнято відкликання в Москву підлеглих Суркова, який курирували "ДНР": куратора з позивним "Патріот" (ім'я – Сергій, керував фінансовими потоками, які заходили з РФ у "ДНР", має відношення до спецслужб РФ) і куратора з позивним "Чайка" (ім'я – Дмитро, здійснював кураторство над органами самоврядування "ДНР", а також над діяльністю громадського руху "Донецька республіка").

"Відкликання російських кураторів керівництво "ДНР" сприймає як шанс збільшити свою "самостійність" і вплив на процеси, які відбуваються на окупованих територіях", - пише Тимчук.

"Одночасно в "ДНР" залишаються декілька російських кураторів, зоною відповідальності яких є силовий блок", - додає він.

Водночас, бойовики стурбовані розпуском т.зв. "Фонду земляцтв Донбасу", через який Сурков контролював "надання соціальної допомоги окупованим районам із РФ".

Сурков був ідеологом "руського миру" на Донбасі, займався кадровим забезпеченням "республіканських структур" так званих "ЛНР" і "ДНР", а також соціального й фінансового забезпечення окупованих районів із російських фондів.

Козак має за плечима службу в ГРУ, має юридичну освіту .

Як зазначає Тимчук, ставши довіреною особою Путіна, Козак займався адміністративною реформою й реформою місцевого самоврядування в РФ. Серед іншого, Козак керував "місією по Північному Кавказі".

"На його рахунку – провалений план "урегулювання" кризи в Придністров’ї, коли Москва намагалася втюхати Кишиневу ПМР, залишивши контроль над цим регіоном за собою", - зазначає Тимчук.

На його думку, Путін зараз намагається провернути з Донбасом те ж саме, "повертаючи" його Україні з "особливим статусом".

Також Тимчук допускає, що Кремль націлений на створення на окупованій території "повноцінного" квазідержавного формування, яке б тісно "працювало" з Москвою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування