Рада може погіршити ситуацію з арештом корупційних активів - Ситник

Четвер, 5 листопада 2015, 15:55

Національне антикорупційне бюро негативно ставиться до спроб окремих депутатів ще більше обмежити можливості правоохоронних органів щодо накладення арешту на майно, яке було об’єктом злочинних посягань.

В тому числі, це стосується позбавлення повноважень директора Бюро накладати попередній арешт на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах, йдеться в заяві директора НАБУ Артема Ситника.

"Нині діюча редакція 170 статті Кримінального процесуального кодексу, яка регламентує підстави накладення арешту на майно і до якої пропонується внести зміни, і так суттєво обмежувала можливості правоохоронних органів щодо арешту майна корупційних активів та їх повернення. Це викликає справедливу критику з боку суспільства", - зазначив Ситник.

"Проте ті правки, які пропонується зараз внести до проекту закону, запропонованому у пакеті безвізового режиму, ситуацію не змінюють, а в дечому навіть погіршують", - заявив він.

На думку Ситника, це свідчить про небажання поліпшити ситуацію у сфері пошуку та повернення корупційних активів.

"НАБУ підтримує проект закону, який був схвалений міжвідомчою робочою групою", - додав Ситник.

Як відомо, 5 листопада народні депутати голосуватимуть за проект закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні", який напередодні був підтриманий комітетом ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Ним, зокрема, пропонується скасувати норму закону, згідно з якою директор НАБУ у невідкладних випадках і виключно з метою збереження речових доказів має право накласти попередній арешт строком до 48 годин на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах. Після цього прокурор протягом перших 24 годин повинен звернутись до судді з клопотанням про арешт майна (стаття 6 діючого закону).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування