Порошенко: з Вищою радою правосуддя судді не ходитимуть на уклін до політиків

П'ятниця, 6 листопада 2015, 11:39

При внесенні змін до Конституції України пропонується створити Вищу раду правосуддя, яка займатиметься питаннями призначення і звільнення суддів.

Про це повідомив президент Петро Порошенко, виступаючи в Національному університеті імені Тараса Шевченка.

За його словами, суддю "треба захистити від політиків і влади, треба захистити від хабарів".

"Якщо ми забезпечимо надійний і ефективний захист (від) впливу і тиску на суддю з цих обох боків, далі все буде залежати лише і виключно від судді", - заявив Порошенко.

Тому після ухвалення цих змін політичні органи будуть усунені від вирішення питань щодо суддівської кар’єри та впливу на долю судді. Ані президент, ані Верховна Рада більше не будуть вирішувати питання призначення, звільнення та переведення судді", - додав він.

"І це справедливо. Не має потім суддя ходити на поклон до будь-якого політика, від якого залежить його подальша доля. Інакше він буде дуже чутливо сприймати ті чи інші поради, які часто-густо звучать від тих чи інших політиків, безвідповідальних політиків. На них більше не буде потреби озиратися", - заявив Порошенко.

За словами президента, ці політики тим чи іншим чином впливають на долю судді.

"Замість цього пропонується створити новий орган – Вищу раду правосуддя, до компетенції якої належатимуть такі важливі питання, як внесення подання на призначення судді, ухвалення рішення про звільнення суддів і переведення судді з одного суду до іншого", - сказав він.

"Незалежність суддів – мета, до якої всі ми прагнемо. Саме таким має бути суд європейської країни: не підвладним ані законодавчій, ані виконавчій владі. І зміцнення незалежності суддів має йти паралельно з очищенням та оновленням суддівського корпусу", - сказав президент.

"Інакше боротися за незалежність судів означало б посилювати закритість касти, консервувати корупцію і беззаконня, консервувати несправедливість. Через зміни до Конституції ми вирішуємо і це питання", - наголосив Порошенко.

За його словами, відповідно до пропонованих змін, підставами для звільнення судді є вчинення істотного проступку, грубе чи систематичне нехтування своїми обов’язками, що абсолютно несумісне зі статусом судді.

Порошенко також розповів, що серед критеріїв для призначення суддею буде компетентність і доброчесність. Ті судді, які не відповідають зазначеним критеріям, не проходять тестування й оцінювання, мають бути звільнені, а некорумповані, професійні судді мають далі працювати.

Президент також розповів, що всі судді мають пройти перевірку Вищої кваліфікаційної комісії і що неспроможність пояснити джерела своїх доходів стане ще однією підставою для звільнення судді.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування