ЗМІ: Щонайменше один протокол з відбору прокурорів підробили

П'ятниця, 6 листопада 2015, 21:36

Принаймні один новий місцевий прокурор в Україні може бути призначений за викривленим протоколом комісії з відбору.

Про це йдеться у програмі "Схеми", повідомляє "Радіо Свобода".

Протокол засідання відбіркової комісії був підписаний її головою, заступником генерального прокурора України Юрія Севрука 30 жовтня й оприлюднений 2 листопада.

Цей протокол затвердив кандидатів на прокурорів Менської прокуратури у Чернігівській області.

Кілька розходжень між даними протоколу і подіями того дня помітили журналісти програми, які два дні фільмували конкурcний відбір керівників місцевих прокуратур – наприклад, відсутність кількох людей, які начебто підписали протокол.

Кандидатами на керівні посади до Менської і Прилуцької місцевих прокуратур є чинні районні прокурори. Остаточний вибір має зробити генеральний прокурор саме за результатами наданих йому протоколів.

Наразі в Україні обирають 700 керівників і заступників усіх місцевих прокуратур. Це нові посади, які з’являться вже наприкінці року замість районних прокурорів, завдяки новому закону про прокуратуру, який парламент ухвалив 14 жовтня.

У тексті протоколу з результатами відбору на керівництво Менської місцевої прокуратури зазначено, що під час обрання нових прокурорів були присутні і виступали члени конкурсної комісії, народні депутати Сергій Власенко і Роман Романюк.

Але журналісти зафільмували, що під час співбесід на прокурорів Менської прокуратури депутат Сергій Власенко був відсутній, а депутат Романюк був присутнім на співбесіді не до кінця. Отже, виступати Власенко взагалі не міг. Сам він підтвердив журналістам, що був відсутній на цьому засіданні.

Пояснення Севрука й інших членів відбіркової комісії різняться. Спочатку Севрук розповів, що з депутатом Власенком був відеозв’язок. Згодом, утім, надав інше пояснення, що трапилася помилка. Водночас, ще один член комісії Іван Дзюба, керівник управління з внутрішньої безпеки Генпрокуратури України, переконував журналістів, що Власенко таки перебував на засідання конкурсної комісії.

Сумніви щодо правдивості протоколу можуть бути і щодо обрання очільників до Прилуцької місцевої прокуратури Чернігівської області, оскільки їх також обирали за відсутності Власенка 30 жовтня, але зафільмувати засідання журналісти не встигли.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування