Амосову можуть усунути з посади ректора НМУ: у виші знайшли порушення

Вівторок, 1 грудня 2015, 19:56

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило акт про результати комплексної перевірки діяльності Національного медичного університету імені О.Богомольця.

Як повідомляється на сайті МОЗ, під час перевірки виявлено низку недоліків в організації навчального процесу у формі невідповідності виконаного педагогічного навантаження, у кількості 204 години; виявлено невідповідність розмірів надбавок за почесне звання, вчене звання, за науковий ступінь.

Зокрема, за перебування на посаді проректора з науково-педагогічної роботи та адміністративно-господарських питань, а також на посаді проректора з навчально-педагогічної роботи та соціального розвитку Олександр Никитюку було безпідставно виплачено 32,717 тис. грн.

Крім того, виявлено низку нормативних актів (13 наказів), на підставі яких ректором НМУ було делеговано право підпису проректорам та іншим посадовим особам керівництва НМУ; виявлено недотримання процедури організації та проведення установчих зборів громадської ради НМУ, формальний підхід до їх проведення, а також можливі ознаки потенційного конфлікту інтересів (голова громадської ради НМУ Володимир Мішалов є чоловіком ректора Катерини Амосової, що створює ризик впливу на рішення громадської ради).

Згідно з оприлюдненими висновками, перерозподіл серед керівного складу значної частини безпосередніх обов'язків керівника створив ризик втрати управлінського контролю над діяльністю закладу, що фактично підтверджено результатами перевірки.

Крім того, керівництво вишу не забезпечило виконання вимог постанови Кабміну №706 від 4 вересня і не створило в університеті підрозділ з боротьби з корупцією, а проректор з науково-педагогічної роботи Ярослав Цехмістер надав недостовірну інформацію щодо визначення уповноваженої особи з боротьби з корупцією в НМУ.

Як зазначено у висновках, під час перевірки виявлено низку недоліків в організації навчального процесу в університеті та нераціональне використання коштів. Зокрема, встановлено завищення вартості будівельних робіт на загальну суму 306,74 тис. грн, що свідчить про ризик втрати бюджетних коштів тощо.

За результатами перевірки МОЗ рекомендовано розглянути питання про розірвання контракту з ректором Катериною Амосовою у разі неусунення виявлених порушень, недоліків і ризиків діяльності вишу.

Крім того, рекомендовано вжити заходів щодо відшкодування коштів підрядникам ТОВ "Фінансова будівельна компанія ЛУЧ", ТОВ "Єво-профіт", ТОВ "Фінансово-будівельна компанія "Завод Луч", ТОВ "Спецінженіринг" на суму завищення вартості будівельних робіт у розмірі 306,74 тис. грн.

Рекомендовано також забезпечити виконання вимог відповідної постанови уряду в частині створення підрозділу із питань запобігання та виявлення корупції, визначити уповноважену особу з боротьби з корупцією в НМУ, а також ухвалити рішення щодо подальшого перебування на посаді першого проректора з науково-педагогічної роботи Цехмістера та проректора з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку Никитюка.

Як відомо, міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі 5 жовтня підписав наказ про перевірку вишу.

9 жовтня міністерство усунуло від виконання повноважень ректора Амосову на час перевірки діяльності НМУ.

Амосову було призначено ректором університету на початку червня 2014 року за підсумками відкритого конкурсу, в якому брали участь вісім кандидатів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування