Турчинов: Зброя знову головний аргумент у міжнародних відносинах

Субота, 5 грудня 2015, 09:46

Невиконання Будапештського меморандуму довело безглуздість роззброєння та засвідчило повну руйнацію системи колективної безпеки.

Про це йдеться у заяві секретаря РНБО Олександра Турчинова з нагоди річниці підписання Будапештського меморандуму. 

"Невиконання Будапештського меморандуму довело безглуздість роззброєння, засвідчило повну руйнацію системи колективної безпеки, перевело парадигму нового сторіччя у середньовічний формат "права сили", що створює потенційну загрозу для всіх. Зброя знову стає головним аргументом в міжнародних відносинах, доводячи правило: хочеш миру для своєї країни - ретельно готуйся до війни", - зазначив він. 

Він додав, що значення Збройних Сил наразі важко переоцінити: "Запорукою нашої незалежності та свободи є саме потужна армія та сучасна зброя".

"Відродити наш військовий та економічний потенціал – це єдиний шлях відновлення територіальної цілісності та демократичного розвитку України", - заявив Турчинов. 

Також він нагадав, що у 1994 році гарантами суверенітету та незалежності України виступили США, Великобританія та Росія. 

За словами Турчинова, у 2014 році  після початку окупації Криму Російською Федерацією "звернувся до наших стратегічних партнерів по допомогу в контексті їх зобов’язань, відповідно до Меморандуму".

"Але нам ввічливо відповіли, що Будапештський меморандум – це формальний документ, він не передбачає реальних механізмів реалізації наданих гарантій. ... Стало зрозуміло, що нас ніхто не захистить, і необхідно розраховувати лише на власні сили. Навіть летальну зброю, якої нам так бракувало, особливо на першому етапі агресії, нам і досі не постачають наші партнери, не наводячи при цьому жодних реальних аргументів", - заявив секретар РНБО. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування