Україна втратила не менше 500 млн через імпорт електрики з РФ - ЗМІ

Неділя, 6 грудня 2015, 11:40
Україна втратила не менше 500 млн через імпорт електрики з РФ - ЗМІ

Україна втратила мінімум 500 млн гривень через недовиробництво електроенергії вітчизняними АЕС у зв'язку з імпортом з РФ, ще 184 млн грн становить недоотриманий прибуток через більш низькі тарифи на продаж електрики в Крим, а не українським промисловим споживачам.

Про це пише ZN.UA.

"Навколо імпорту електроенергії закрутилося занадто багато схем. Майже рік тому з'явилася нова схема постачань електроенергії з РФ. Причому тоді її лобіювали в адміністрації президента люди, дуже близькі до Костянтина Григоришина. І хоча спроби безпосередньо поставити свої фірмочки не увінчалися успіхом, самі схеми залишилися", - зазначає видання.

В кінці року Міненерго, посилаючись на тотальний дефіцит електроенергії в енергосистемі країни, не заперечувало проти підписання між держкомпанією "Укрінтеренерго" і російським "ИнтерРАО" договору на імпорт базової електроенергії - не для покриття пікових потреб, а рівним графіком.

Паралельно було укладено договір на постачання електроенергії до Криму. Тоді ж міністр Демчишин пояснював, що імпортувати електроенергію з Росії вигідно, бо вона дешевша власної теплової.

За десять місяців поставки електроенергії з території України в АР Крим сягнули майже 4,5 млрд кВт/год, імпорт російської - близько 2 млрд кВт/год.

"Недовиробництво українських АЕС за той же період через балансові обмеження, які встановлював регулятор, склала 1,9 млрд кВт/год. Одночасно вже восени обмежували і вироблення ТЕС", - зазначив заступник директора з модернізації НАЕК "Енергоатом" Сергій Тараканов.

Тобто цю ж енергію цілком могли виробити і вітчизняні генеруючі компанії. За словами Тараканова, українська держкомпанія "Енергоатом" від такого менеджменту втратила близько 800 млн грн.

"У підсумку Україна втратила тільки в грошовому еквіваленті 500 млн грн. ... Якщо врахувати, що Україна постачала до Криму вдвічі більше, ніж купувала у РФ, то можна підрахувати втрати - разом - 184 млн грн недоотриманого прибутку", - зазначає ЗМІ.

Разом з тим борг держави перед "Енергоатомом" досяг 10 млрд грн, з яких 4,7 млрд - за час війни: окуповані росіянами Крим і частина Донбасу не платять за електроенергію.

"Ці майже 5 млрд грн фактично вийняли з кишені держкомпанії, поставляючи безоплатну електроенергію окупантам", - додав Тараканов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування