Рубан: обмін Савченко зривався чотири рази

Понеділок, 7 грудня 2015, 15:26
Рубан: обмін Савченко зривався чотири рази
Фото: Новая газета

Україна чотири рази намагалася обміняти Надію Савченко, коли вона перебувала в полоні луганських бойовиків.

Про це в понеділок на судовому засіданні заявив голова організації "Центр обміну полонених", генерал Володимир Рубан, який виступав як переговорник, повідомляють "РИА Новости".

"Я чотири рази їздив до Луганська за Савченко, і кожен раз її обмін відкладався з невизначених причин. Пізніше мені повідомили, що Савченко вже не на території України", – сказав він.

За словами Рубана, який виступає в якості свідка захисту Савченко, в червні минулого року у нього були повноваження на ведення переговорів про обмін полоненими від СБУ і від сепаратистів.

"Після чотирьох візитів в Луганськ мені зателефонував Безлер і сказав про це (що Савченко не обмыняють – ред.). Хоча до останнього мені обіцяли, що обмін відбудеться. Мені навіть побачення з нею обіцяли. Дізнався я про те, що вона не в Луганську, набагато пізніше", - розповів Рубан, якого цитує "Медіазона".

За його словами, "маючи від Безлера інформацію про те, що вона (Савченко - ред.) не в Україні", Рубан звернувся за підтвердженням до представника "ЛНР" Корякіна.

"Він підтвердив. Підтвердження було неофіційне, ну скажімо так, напевно, більше так, ніж ні. Так він відповів на питання: "У мене є інформація про те, що Савченко вивезли в РФ". Це цитата. Потім ми це не обговорювали", - заявив Рубан.

"Знаючи, що може відбуватися з полоненими, я непокоївся за її життя. Коли ж Безлер підтвердив, що Савченко в Росії, я зрозумів, що її життю така небезпека ще не загрожує. А в полоні залишалися люди, у яких була загроза життю", - додав він.

Як відомо, Рубан також заявляв на цьому суді, що сепаратисти відмовлялися відпустити Савченко, оскільки вона вела себе надто зухвало і не ламалася.

"Ось зламаємо, тоді і відпустимо", – передав він слова представника бойовиків Корякіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування