Правозахисники РФ просять СК розслідувати загибель 159 військових

Вівторок, 8 грудня 2015, 08:07

Голова комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини РФ Сергій Кривенко просить Слідком і головну військпрокуратуру розслідувати обставини загибелі 159 військових з січня 2014 по 30 липня 2015-го.

Про це повідомляє РБК з посиланням на дослідження Кривенка.

За результатами дослідження аномальною виглядає ситуація із загибеллю військових у другій половині 2014 року, вказує Кривенко.

За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора роки). У переважній більшості випадків (80%) відсутня ясна інформація про обставини смерті та перевірку слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі. Це неприйнятно для умов мирного часу, говорить Кривенко.

Саме на кінець літа і початок осені 2014 припав пік повідомлень про загибель російських військовослужбовців у конфлікті на південному сході України. У вересні 2014 року РБК направив в Міноборони запит зі списком у понад десять воєнних частин і проханням пояснити їх загибель і можливу участь у бойових діях на Донбасі. Однак відомство не відповіло.

На федеральних телеканалах тоді ж з'явилися сюжети про загиблих військових-добровольців, що брали відпустки, "щоб допомогти ополченню на Донбасі".

Всього за півтора року, згідно з дослідженнями, з 159 повідомлень точні обставини смерті відомі тільки в 79 випадках, проте інформація про перевірку військової прокуратури або слідства - лише в 61 (38%).

У тих випадках, коли інформація про обставини загибелі військових відома, найчастіше причиною смерті були вбивство товаришами по службі чи самогубство (в 31 випадку) і загибель на навчаннях (25). На інші нещасні випадки, а також медичні захворювання припадає 13 і 10 смертей відповідно.

У переважній більшості випадків правоохоронні органи проводили перевірку за фактами вбивств, суїциду, нещасних випадків і смертельних захворювань. У ситуаціях загибелі солдатів на навчаннях повідомлення про перевірки є лише в 16 з 25 випадків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News