ОУНівець, звинувачений голландцями у торгівлі картинами, надав свою версію

Середа, 9 грудня 2015, 09:05
ОУНівець, звинувачений голландцями у торгівлі картинами, надав свою версію
Facebook В. Корнилова

Доброволець батальйону ОУН Борис Гуменюк, який вів переговори з голландським музеєм Західної Фрісландії про повернення крадених картин, каже, що гроші за витвори мистецтва не вимагав.

Про це він заявив у коментарі "Громадському радіо".

Гуменюк, який називає себе екс-заступником командира батальйону ОУН, а нині - простим бійцем Українського військового об’єднання, каже, що представник музею Артур Бранд сам пропонував винагороду у 50 тис. євро. 

За його словами, півтора роки тому поширилася інформація, що в одному з будинків у передмісті Донецька, в маєтку, що належить людині з близького оточення Януковича, виявлено колекцію живопису.

"Спроби з’ясувати, що це за колекція, в законний чи незаконний спосіб вона придбана власником, тривали близько року. Тільки влітку цього року знову надійшла інформація, що це може бути колекція, викрадена з одного музею в Голландії у 2005 році", - зауважив він.

Як відзначив Гуменюк, він  зустрічався з трьома представниками посольства у Києві в липні поточного року, серед них був представник голландської поліції. 

"У серпні ми зустрілися з таким собі Артуром Брандом. Він ніяк не засвідчував своїх повноважень, призначив мені зустріч не в посольстві, а в якійсь "підворотні". Він знову повторив, як Голландія мені вдячна за знахідку, хоча вартість самої колекції нікчемна, бо це були третьосортні художники, які нічого не варті на світовому рівні", - розповів доброволець.

"Але вони розуміють, що колекція знаходиться на ворожій території, і, щоб її дістати, українським військовим треба проводити спеціальну операцію, і вони готові виплатити винагороду за повернення колекції - 50 тис. євро", - зауважив Гуменюк.

За його словами, він попередив Бранда, що не впевнений, що це ті самі картини, а процес повернення буде тривалим.

"А через два тижні через мого перекладача він написав листа про те, щоб я передав колекцію, інакше буду мати справу з Інтерполом. Я відповів, що це правильний шлях, щоб цією справою займались компетентні органи, а я дам свідчення", - сказав Гуменюк.

Як наголосив Гуменюк, самих картин він ніколи не бачив, а звинувачення про вимогу викупу є вигадкою.

Раніше повідомлялося, що картини, які були вкрадені в 2005 році з Музею Західної Фрісландії в місті Хорн (Нідерланди), наразі знаходяться в руках українських збройних формувань.

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування