Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Добровольці" РФ хочуть статусу учасника бойових дій за Донбас

Понеділок, 1 лютого 2016, 12:23

У Росії "Союз добровольців Донбасу", який об’єднує тих, хто воював на українському Донбасі на стороні бойовиків, домагається для бійців статусу учасника бойових дій.

Як пише Газета.ru, за їхніми даними, на Донбасі воювали в цілому кілька тисяч людей (повний реєстр поки не складено), понад 200 там загинули і близько 300 отримали поранення.

Видання описує історію 41-річного москвича Еркіна Ісманова, який майже рік (із липня 2014 року) воював у загоні "Палестинці" під позивним Кедр, а потім у його руці розірвалася граната – нібито при спробі вберегти мирних жителів від вибуху – і він втратив кисть руки, а ногу йому ледь урятували.

Він отримав "нагороди" так званої "ДНР" – георгіївський хрест "За мужність", нагрудний знак "Доброволець Донбасу", медаль "За бойові заслуги Новоросії" тощо.

Ісманов знову збирається їхати на Донбас. До війни він був каскадером у кіно й промисловим альпіністом, а тепер "відсутність чіткого статусу добровольця в Росії породжує труднощі з працевлаштуванням і проблеми з правоохоронними органами".

За його словами, "одному зі знайомих ополченців новосибірський банк не відкрив рахунок, указавши, що їх можуть потім притягнути до відповідальності за статтями "фінансування терористичної діяльності".

Росіяни, які воювали на стороні "ДНР"-"ЛНР", кажуть що РФ ніяк не допомагає пораненим, жодних компенсацій родинам загиблих теж немає. Усе лікування й допомогу добровольці отримують від волонтерів чи громадських організацій.

Заступник керівника апарату "Союзу добровольців Донбасу" Михайло Піменов стверджує, що випадків, коли прихильників бойовиків не беруть потім на роботу, – десятки, якщо не сотні, "бо в добровольців у Росії не завжди позитивний імідж".

Тому й потрібен законопроект про легалізацію їхнього статусу – наприклад, прирівняти добровольців до учасників бойових дій, вважає він.

У "Союзі добровольців Донбасу" вважають, що доброволець – це той, хто воює без отримання вигоди, без примусу, "з метою надання допомоги цивільним особам або захисту національних інтересів Російської Федерації".

Зі свого боку, Сергій Кривенко з Ради з прав людини при президенті РФ вважає, що добровольцям Донбасу треба не статус давати, а судити їх за участь у бойових діях на території іншої держави.

"Є ж стаття за найманство, вона написана саме для таких людей, які воюють на чужій землі, та вони ж просто злочинці. Статусу "учасник бойових дій" немає навіть у військовослужбовців Міноборони, які загинули на Україні, у документах написано, що вони "загинули при виконанні службових обов'язків", як було б, якби вони, наприклад, підірвалися в мирний час на полігоні", - сказав він.

Нагадаємо, що російська влада стверджує, що військовослужбовці Міноборони РФ у боях в Україні не беруть участі чи беруть участь із власної ініціативи, перебуваючи у відпустці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування