Візи можуть лишити, якщо Рада не виправить помилку - дипломат

Вівторок, 2 лютого 2016, 13:45

Євросоюз може не прийняти рішення про запровадження безвізового режиму з Україною у 2016 році, якщо не відбудеться скасування норми про відтермінування електронного декларування доходів чиновників на 2017 рік.

Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час зустрічі зі студентами Національного авіаційного університету, повідомляє УНІАН.

"Звіт Європейської комісії з питань виконання Україною тих положень, які були записані, був позитивний. Європейська комісія прийняла зобов'язання, що... потрібно змінити регуляції Європейського Союзу, щоби відкрити безвізовий режим для України. Європейська комісія подасть це до Європейської Ради, але ще залишились деякі справи, які невирішені навіть з українського боку", - наголосив Томбінський.

У цьому зв'язку дипломат звернув увагу, що мова йде про запуск Національного агентства із протидії корупції.

Він нагадав, що українськими парламентарями було прийнято норму у державному бюджеті на поточний рік про відтермінування до 2017 року введення електронного декларування доходів чиновників.

"Щоби це агентство запрацювало, йому потрібно надати... електронні декларації про майно. Ви чули, що на прохання деяких депутатів, це було відкладено до 2017 року. Ми знову опинилися у ситуації, що європейським урядам буде важко прийняти рішення про запровадження безвізового режиму, бо немає впевненості, що Україна буде виконувати свої зобов'язання", - наголосив Томбінський.

Посол заявив, що це питання залежить від українського парламенту та українських інституцій.

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК). Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Минулого тижня депутати не змогли включити у порядок денний сесії законопроект, який передбачав скасування скандальної поправки про відтермінування запровадження електронного декларування чиновниками.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування