У ГПУ допитали ряд колишніх чиновників у справі анексії й окупації

П'ятниця, 5 лютого 2016, 15:06

Розслідуючи обставини анексії Криму Росією, слідчі допитали ряд осіб, які на той час були членами РНБО України й Кабінету міністрів.

Про це розповів головний військовий прокурор Анатолій Матіос на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У Генеральній прокуратурі України створено управління з розслідування злочинів проти міжнародного правопорядку й людяності. У цьому управлінні розслідується одне єдине провадження, у якому вивчаються події, починаючи з 24 лютого 2014 року до укладання перших мінських угод про перемир'я у вересні 2015 року", - повідомив він.

Матіос поінформував, що на даний час уже допитано частину членів уряду, членів РНБО, "а також усіх наділених владними повноваженнями на той момент осіб, від волі й обов'язків і зобов'язань яких залежали ті чи інші управлінські державні й виконавчі рішення".

Він також розповів, що на даний час українськими судами ухвалено рішення про вилучення важливих документів і розсекречення матеріалів, які буде представлено на наступному засіданні комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони.

"Зараз за рішенням судів взято до виконання ухвали й постанови про вилучення всіх, у тому числі секретних, документів, які зберігаються в Раді національної безпеки й оборони, адміністрації президента того часу, у міністерствах і відомствах, у Службі безпеки України, Міністерстві внутрішніх справ", - сказав Матіос.

При цьому він назвав епохальним рішення про розсекречення протоколів і стенограм РНБО, які будуть озвучені на наступному засіданні парламентського комітету з національної безпеки й оборони.

За словами головного військового прокурора, у цих документах ідеться про те, що "колективно, на підставі відомої на той момент розвідувальної інформації й реальної оцінки боєздатності представників української держави в Криму, ухвалювалися ті чи інші рішення, які були обумовлені винятково прагматичною оцінкою можливостей і здатностей протистояти прямій військовій, інформаційній, практичній і політичній агресії".

Матіос наголосив, що утиски проукраїнськи налаштованих громадян Криму чинилися "інтегрованими впродовж січня-лютого представниками чи офіцерами у відставці спецслужб Росії під егідою громадських організацій представниками й громадянами РФ".

"Усі, хто потім вчинив і керував початком сепаратистських проявів, а також воєнних дій на Донбасі, пройшли репетицію, практичне узгодження про впровадження стратегії гібридної війни в Криму – Гіркін, Безлер", - заявив він.

"Викликає досить багато запитань, і я змушений це сказати, у деякій мері нерішучість окремих представників, у тому числі тих, які зараз…", - додав Матіос.

Голова парламентського комітету Сергій Пашинський не дав йому завершити цю фразу й запросив усіх на наступне засідання комітету, на якому він проанонсував розсекречення даних українських спецслужб щодо анексії Криму.

"Усі ці документи будуть розсекречені й представлені, щоб усі розуміли, що сталося", - сказав Пашинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...