ООН: Ассанжа переслідують безпідставно

П'ятниця, 5 лютого 2016, 15:58

Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, який уже більше трьох з половиною років переховується у посольстві Еквадору у Лондоні, переслідують безпідставно.

Про це йдеться в звіті робочої групи ООН, який оприлюднили в п'ятницю, пише ВВС.

Доповідачі ООН закликали Британію та Швецію, яка добивається екстрадиції Ассанжа, припинити його переслідування.

Крім того, ООН просить відновити недоторканність Ассанжа та свободу його пересувань.

На думку доповідачів, скандальний засновник Wikileaks має право вимагати компенсацію за переслідування.

Сам Ассанж провів у п'ятницю прес-конференцію, де закликав британську та шведську влади відмовитись від переслідування, щоб не "підривати засади ООН" та не наразитися на санкції.

Однак Лондон та Стокгольм уже відкинули вимоги групи ООН.

Зокрема, міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хаммонд у п'ятницю охарактеризував Ассанжа як "втікача від правосуддя", а саму пропозицію доповідачів ООН назвав "смішною".

Раніше повідомлялося, що Еквадор і Швеція підписали угоду, яка дозволить допитати Ассанжа в посольстві Еквадору в Лондоні.

Минулого року у Швеції зняли три з чотирьох звинувачень у скоєнні злочинів сексуального характеру з засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа через закінчення терміну давності обвинувачень.

У липні цього року Ассанж попросив притулку у Франції, опублікувавши лист у пресі, оскільки "його життю загрожує небезпека". Проте Франція відмовила у його проханні.

У червні 2012 року Ассанж, якого розшукують у США та Швеції, отримав притулок в посольстві Еквадору в Лондоні і знаходиться там.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування