Правозахисники: Видавати кримчанам українські документи можна швидше і простіше

Субота, 6 лютого 2016, 15:17

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) розробила пакет змін до чинного законодавства України щодо взаємодії з окупованим Кримом.

Як повідомив один з правозахисників організації Борис Захаров, серед розроблених документів - механізм видачі кримчанам, які залишаються на півострові, українських документів, пишуть Крим.Реалії

За словами Захарова, спосіб видачі кримчанам актів цивільного стану українського зразка на підставі відповідних рішень українських судів, запропонований Мінюстом у законі №3171, не є вірним, а проблему можна вирішувати оперативніше і простіше.

"У міжнародному праві є таке поняття, як "намібійський виняток". Коли ПАР окупував Намібію, місцеві документи теж не визнавалися міжнародним правом. Однак потім стало очевидно, що акти громадянського стану мають визнаватися, оскільки інших підтверджень таких фактів просто немає. У нас окуповано лише частину території, тому ми цілком можемо визнати в адміністративному порядку факти народження та смерті. Тоді судові процедури будуть потрібні лише у виняткових випадках", - пояснив правозахисник.

Пакет змін до законодавства експерти УГСПЛ планують представити громадськості наприкінці лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...