Україна стала заручником референдуму в Нідерландах – МЗС

Четвер, 3 березня 2016, 13:17

Референдум у Нідерландах, з одного боку, є виявом демократії, а з іншого – його наслідки можуть мати негативну конотацію.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

"Насправді Україна стала заручником референдуму в Нідерландах. З одного боку, референдум - це прояв демократії, з іншого, на мій погляд, він має негативний знак", - сказала вона.

При цьому заступник глави МЗС нагадала, що в історії сучасних країн референдуми "мають доволі негативну конотацію".

"Ми сподіваємося, що громадяни цієї країни усвідомлюють, що цей референдум - не з приводу України, йдеться, передусім, про існування Європейського Союзу як такого", - зазначила Олена Зеркаль. 

Крім того, вона висловила сподівання, що проведення референдуму не створить для України перешкод на шляху запровадження безвізового режиму.

При цьому заступник міністра нагадала про аргументацію щодо відкладення рішення по безвізовому режиму для України до референдуму щоб зайвий раз не дратувати голландців і не давати Кремлю приводів для пропаганди.

"Водночас, ми намагаємося пояснити нашим європейським колегам: якщо ні, то ця тема роздмухуватиметься в Україні Кремлем для створення ілюзії того, що Україна не є на порядку денному Євросоюзу. Треба бути дуже обережним у висловлюванням і усвідомлювати, що переважає", - наголосила вона.

Як повідомлялося, 26 лютого ЗМІ повідомили, що Єврокомісія подасть Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз для Грузії вже цього тижня, подача такої ініціативи щодо України відкладається.

Як йшлося у статті "Розділення "безвізової заявки" України та Грузії. Що це означає на практиці" на сайті "Європейської правди", українсько-грузинську пропозицію Єврокомісії щодо надання країнам безвізового режиму можуть знову об’єднати у квітні, після того, як відбудеться референдум у Нідерландах.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування