Суд пояснив, чому відмовив НАБУ в арешті рахунків "Енергомережі"

Четвер, 3 березня 2016, 16:21

Позов Національного антикорупційного бюро України у справі "Енергомережа" не містить будь-яких позовних вимог про стягнення грошей. 

Про це заявили у Господарському суді Києва щодо "відмови" судом у накладенні арешту на грошові кошти ПАТ "Енергомережа", пише "Закон і бізнес".

Як зазначається, це унеможливило задоволення клопотання НАБУ про арешт грошових коштів у вказаній справі.

"Положеннями Господарського процесуального кодексу та відповідно до постанови позов майнового характеру дозволяється забезпечувати шляхом накладення арешту на грошові кошти. Підставою для накладення арешту на грошові кошти є доведення заявником неможливості виконання рішення суду у примусовому порядку", - йдеться у поясненні суду.

Отже, у суду зазначили, що можливість суду накласти арешт на грошові кошти обумовлена наявністю позовної вимоги про їх стягнення.

"Позов Національного антикорупційного бюро у справі №910/1421/16 не містить будь-яких позовних вимог про стягнення грошей. Це і унеможливило задоволення клопотання НАБУ про арешт грошових коштів у вказаній справі", - пояснили у суді.

Як повідомлялося раніше, господарський суд міста Києва відмовився накласти арешт на кошти компанії "Енергомережа" у сумі 38,823 млн гривень, які знаходяться на рахунках "Ощадбанку".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго".

Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Економічна правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News