Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні радять подати до суду на учасників Будапештського меморандуму

Субота, 5 березня 2016, 15:57

Депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, якого переслідують у Росії, вважає, що Україна повинна подати до суду на учасників Будапештського меморандуму.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Апостроф", перебуваючи за межами Росії, бо там перебуває під арештом і в розшуку.

Як відомо, Ілля Пономарьов – єдиний депутат Державної думи Росії, який голосував проти анексії Криму в 2014 році.

На його думку, дії України з деокупації Криму "досить беззубі".

"На мою думку, Києву не можна розривати питання Донбасу й Криму. Тому що інакше факт анексії стане де-факто визнаним. Це перше. А друге – Україна не зробила юридичних кроків, які необхідні для того, щоб закликати до активних дій учасників Будапештського меморандуму", - сказав Пономарьов.

"На місці української влади я б подав у міжнародний суд на країни-гаранти незалежності й суверенітету України. Від них потрібно вимагати виконання зобов'язань, які вони брали на себе", - заявив він.

"Це не буде недружнім кроком – самим керівникам цих країн буде простіше, якщо невиконання цих зобов'язань буде визнано в судовому порядку. Тоді у Сполучених Штатів і Великобританії виникнуть правові підстави для того, щоб робити практичні кроки", - сказав російський політик.

На його думку, "на даний момент усе перебуває в площині дипломатії, а в дипломатії можна "копати звідси й до обіду", без усяких наслідків".

Пономарьов вважає малоймовірним, що політичні фігури, які заявляють про готовність "повернути Крим Україні", прийдуть до влади на найближчих виборах у РФ, та й, за його словами, "вони розуміють, що їм не доведеться відповідати за свої слова".

Він також не вважає, що санкції Заходу пом’якшать позицію Росії щодо Донбасу.

"Я вважаю, що нинішня позиція Кремля щодо Донбасу настільки м'яка, наскільки це можливо. Вона полягає у тому, що "Заберіть його в нас, будь ласка!". Просто зараз немає механізму його "забирання", - сказав Пономарьов.

"Мінські угоди написані таким чином, що українська сторона без шкоди для своєї державності й загрози розпаду країни виконати їх не може. Причому їх свідомо написано таким чином. Тому з даної дипломатичної безвиході потрібно шукати вихід поза цим документом", - заявив він.

"Крім того, існує проблема вартості реінтеграції Донбасу в Україну. На даний момент це питання теж ніяк не вирішено, тому воно може тягнутися ще дуже довго", - додав російський політик.

Але Пономарьов вважає, що Росія розраховує на зняття санкцій після обрання в США нового президента і "прагне до цього моменту дати привід для скасування обмежувальних заходів – отже, потрібно врегулювати питання Донбасу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування