FT: Гройсмана розглядають як альтернативу Яресько на посаді прем'єра

Вівторок, 8 березня 2016, 23:28
FT: Гройсмана розглядають як альтернативу Яресько на посаді прем'єра

Перемовини українськоЇ владної верхівки щодо нового глави уряду зайшли у глухий кут і тепер тяжіють до "альтернативвного плану", згідно з яким Кабінет міністрів може очолити нинішній спікер ВР Володимир Гройсман. 

Про це йдеться у публікації Financial Times.

За даними видання, яке посилається на джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, кандидатура Гройсмана розглядається разом з кандидатурою глави Мінфіна Наталією Яресько, яка теж "не скидають з рахунків".

Повідомляється, що пропозицію очолити уряд Яресько отримала від представників президента та прем'єра і вже займалася підбором кадрів у свій майбутній Кабмін та складанням програми його діяльності.

"Яресько високо цінується інвесторами та міжнародними партнерами України, які були б схильні розглядати "уряд технократів" на чолі з нею як найкращою гарантією  продовження реформ на шляху боротьби з тотальною корупцією", - пише видання. 

"Уряд на чолі з Гройсманом вважається менш вірогідним варіантом для того, щоб протистояти тиску з боку впливових кыл, у тому числы - олигархів-мільярдерів, а також з боку президента Порошенка, оскільки Гройсман вважається його близькою та довіреною особою", - зазначає FT.

При цьому, як зазначають джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема МВФ. 

Окрім того не виключається третій сценарій - дострокові вибори, однак вони навряд чи будуть проведені до осені, оскільки це призведе півроку "політичної невизначеності" та нівелює зусилля з проведення реформ, йдеться у публікації.

Як відомо, сам Гройсман раніше заявив, що не тримається за своє крісло, а також не може виключати того, що не стане прем'єр-міністром.

Інформація про можливу відставку прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з'явилася ввечері 26 лютого. Прес-служби президента і прем'єра цю інформацію спростували, так само як і депутати, близькі до прем'єр-міністра.

Джерела "Української правди" в Адміністрації президента повідомляли, що Наталія Яресько попередньо погодилася очолити Кабмін, висунувши кілька умов.

В оточенні Порошенка обговорюються і інші кандидатури на посаду прем'єр-міністра, йдеться в матеріалі УП "Якщо йдеш - іди. Як в АП вмовляють Яценюка подати у відставку, і хто стане наступним прем'єром".

За кандидатуру глави уряду має голосувати Верховна Рада України. Наступне пленарне засідання ВР має відбутися лише 15 березня. 

Разом з тим опоненти Яценюка готові орієнтовно 9-10 березня ініціювати позачергове засідання парламенту, під час якого за планом Яценюк погодиться добровільно піти у відставку.

8 березня екс-посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що Наталія Яресько може бути призначена главою уряду на місце Арсенія Яценюка вже на поточному тижні

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування